Co je genocida?

12. 7. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

K 17. výročí masakru v Srebrebnici, který připadá na 11. července, byla odvysílána naprosto konvenční reportáž, jako tomu už bývá železným pravidlem ZDE. Podle autorů jde o " příběh události, která jako jediná v poválečných dějinách Evropy smí nést pojmenování "genocida"." Je genocida zabíjení v boji ZDE, systematické popravy mužů nad 15 let a skutečnost, že 23 000 žen a dětí bylo smrti ušetřeno a odvezeno do bezpečí? A jak to, že byl počet zabitých v Srebrenici uveden ještě dřív, než mohl být znám ZDE? Nevím... V tom případě by kupříkladu americký útok na iráckou Fallúdžu v roce 2004 genocidou mohl být, protože děti a ženy zde byly zabíjeny bez rozdílu ZDE. Nicméně o událostech ve Fallúdži coby posvěcené genocidě v podstatě nikdo nehovoří.

Je důležité zdůraznit, že ani omylem nejde o popírání tragických událostí v Srebrenici, jak by se někteří horlivci mohli domnívat. Běží zde o kritiku účelového nálepkování termínu "genocida" na zločiny těch druhých, zatímco bagatelizujeme, či dokonce ignorujeme zločiny naše.

Skvěle o tom píší mediální analytik, ekonom a veterán levicové scény Edward S. Herman a novinář David Edwards v publikaci The Politics of Genocide ZDE, v níž poukazují na zneužívání termínu "genocida" v západních politických a mediálních kruzích, zatímco mnohdy otřesnější zvěrstva spáchaná přímo západními vládami nebo jejich spojenci (Vietnam, Palestina, Východní Timor, Irák, Kongo) byla cynicky zlehčována nebo dokonce popírána.

Tato kniha vyvolala hysterii i v levicových kruzích -- někteří redaktoři deníku Guardian, George Monbiot například -- kteří vůbec nepochopili ZDE, že ani jeden z autorů diskutované zločiny nepopřel, nýbrž oba poukázali na řadu nesrovnalostí, třeba v případě Srebrenice ZDE, jež západní "architekti genocid" ignorují či zavrhují, a obnažili tak jejich pokrytectví.

Pokud nazýváme srebrenický masakr genocidou, jaký termín použijeme například pro americko-britské sankce uvalené na Irák, jež v době srebrenické tragédie podle studie lékařského časopisu Lancet mohly usmrtit půl milionu nevinných iráckých dětí ZDE? Ačkoliv nejnižší odhady hovoří o statisících zbytečně zesnulých dětí do pěti let věku kvůli těmto sankcím, v politickém ani mediálním mainstreamu se v tomto případě s termínem genocida skutečně nežongluje.

A nemusíme zrovna nosit sovy do Atén, když se zmíníme o rozsáhlé etnické čistce v chorvatské Krajině v srpnu 1995, tedy necelý měsíc po Srebrenici, kdy chorvatská armáda vyzbrojená německými zbraněmi a s přímou participací americké armády vyhnala z domovů téměř čtvrt milionu Srbů. Během operace Storm, trvající 84 hodin, bylo podle údajů helsinského výboru usmrceno 677 srbských civilistů a za nezvěstné prohlášeno 563 civilistů ZDE. Mezi zavražděnými byly ženy a děti. O život přišlo také až 700 srbských vojáků ZDE. Vzpomíná se i na oběti tohoto zločinu, když už si pravidelně připomínáme krveprolití v Srebrenici? Nikoliv. A v tom je jádro pudla.

Uzurpace termínu "genocida" a nasazování psí hlavy pouze našim nepřátelům je pouze sofistikovaná propaganda a cynická hanebnost.

0
Vytisknout
13838

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012