Vznikla "tichá" aliance proti americkému dolaru?

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│ Něco se děje. Čína jen za prvních pět měsíců letošního roku dovezla z Hongkongu 315 tun zlata, neboli takřka 50% svých dosavadních rezerv. Co do absolutního velikosti zlatých rezerv se tak dostala před Švýcarsko (1 040,1 tuny; ČLR nyní 1 054,1 tuny) na šesté místo ve světě.

Ale nejde jen o Čínu. Turecko a Írán od března (počátku íránského nového roku) obchodují donedávna nezvyklým způsobem: Z Íránu proudí ropa, z Turecka zlato. Podle tureckého statistického institutu od března do května putovalo do Teheránu celkem 60 tun zlata. Důvodem je zřejmě vyloučení íránských finančních ústavů z mezinárodního systému SWIFT kvůli údajnému zapojení do jaderného programu.

Turecko každoročně importuje z Íránu 8 milionů tun ropy a 8 miliard krychlových metrů zemního plynu.

Import tureckého zlata do Íránu se v dubnu meziročně zečtyřnásobil a dosáhl 26 tun zlata v hodnotě 1,2 miliardy dolarů.

Pokud ale Írán v takovém objemu přijímá zlato, znamená to, že někdo jiný mu zase umožňuje za něj nakupovat další zboží (obilí zásadně důležité pro nasycení obyvatelstva a udržení sociální stability?). Kdo to je, to zatím nelze oficiálně zjistit. Samozřejmě se spekuluje o Číně, ale také o Rusku a Indii.

To všechno dohromady může znamenat, že v tichosti fakticky vznikla několikrát ohlašovaná aliance rozvíjejících se ekonomik proti americkému dolaru, který v poválečném světě fungoval jako globální rezervní měna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15161

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012