Rusko vyslalo k syrským břehům válečná plavidla

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko které usiluje o roli nejvýznamnějšího mezinárodního zprostředkovatele v syrské krizi v úterý oznámilo, že vyslalo do Středozemního moře flotilu válečných plavidel, z nichž některá vplují do doku v syrském Tarsu. Uskupení zahrnuje několik vyloďovacích plavidel s námořní pěchotou na palubě.

Manévry mají zřejmě vyslat zprávu o tom, že Rusko hodlá bránit své zájmy v Sýrii, která je nejvýznamnějším partnerem na Středním východě, a to i když omezuje nové zásilky zbraní pro prezidenta Bašára Asada až do doby vyřešení konfliktu.

Zprávy o pohybu ruských plavidel přišly den před schůzkou ministra zahraničí Lavrova se zástupci opoziční Syrské národní rady, která požaduje odstoupení Asada. Do ruských diplomatických manévrů kolem Sýrie tak přibyl další rozměr.

Představitelé opozice jsou již v Moskvě a sdělili novinářům, že budou Kreml žádat, aby pomohl dosáhnout Asadova odchodu; nebudou však usilovat o to, aby mu byl nabídnut azyl v Rusku. Ruští představitelé již avízovali, že takový krok jako nabídnutí azylu v žádném případě nepodniknou.

Opozice se vyjádřila, že pokud by byl Asad svržen, hodlá respektovat ruské zájmy v Sýrii od základny v Tarsu přes ropovod až po telekomunikace.

Paralelně s těmito událostmi se zvláštní vyslanec OSN Kofi Annan snaží do jednání zapojit Írán a Irák vyloučené z nedávné ženevské konference. To mu má pomoci zachránit jeho mírový plán oznámený již před třemi měsíci, ale přinejmenším zatím selhávající a opozicí později výslovně odmítnutý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10254

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012