Británie vyhrožuje Ekvádoru, že zatkne Assange na půdě ekvádorského velvyslanectví

16. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Británie sdělila ekvádorským úřadům, že je přesvědčena, že má právo vstoupit na ekvádorské velvyslanectví v Londýně a zatknout Juliana Assange, zakladatele WikiLeaks, který se tam zdržuje poté, co požádal ekvádor o politický azyl. Oznámil to ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino. Dodal také, že Ekvádor oznámí své rozhodnutí ve věci azylu pro Assange ve čtvrtek v 7 hodin ráno (ve 14 hodin středoevropského letního času).

Pattino také zveřejnil podrobnosti dopisu, který obdržel od činitelé britského velvyslanectví v hlavním městě Ekvádoru Quito.

V dopise se praví: "Měl byste si být vědom toho, že v Británii existuje právní důvod, totiž Zákon o diplomatických a konzulárních úřadech z r. 1987, který nám umožňuje podniknout na území dnešního ekvádorského velvyslanectví akci, která povede k zatčení pana Assange."

Dopis britského činitele pokračuje: "Musíme zdůraznit, že považujeme pokračující používání diplomatického úřadu tímto způsobem za neslučitelné s Vídeňskou konvencí a neudržitelné a dali jsme najevo vážné důsledky, které to má pro naše diplomatické vztahy."

Mluvčí ekvádorské vlády k tomu dodal: "Jsme hluboce šokováni hrozbami britské vlády proti suverenitě ekvádorského velvyslanectví a jejich varování, že mohou násilně vstoupit na území velvyslanectví. Je to jasné porušení mezinárodního práva a protokolů Vídeňské konvence. Během posledních 56 dnů, co je pan Julian Assange na velvyslanectví, jedná ekvádorská vláda poctivě ve veškerém svém úsilí nalézt řešení tohoto problému. To je v ostrém kontrastu s dnešní eskalací od britské vlády, která vyhrožuje, že rozbije dveře ekvádorského velvyslanectví. Namísto vyhrožování násilím proti ekvádorskému velvyslanectví by měla britská vláda využít své energie ve snaze nalézt mírové řešení této situace, o něž se snažíme my."

Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedla: "Opakovaně vysvětlujeme svůj postoj ekvádorské vládě. Velká Británie má právní povinnost vydat pana Assange do Švédska k výslechu ohledně obvinění týkajících se sexuálních trestných činů a jsme rozhodnutí tuto povinnost splnit."

Ekvádor nabídl Švédsku, aby provedlo výslech s Assangem na půdě jeho londýnského velvyslanectví, avšak Švédsko to odmítlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE .

0
Vytisknout
6962

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2012