Hague: Británie "neuznává princip diplomatického azylu"

16. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní ministr zahraničních věcí William Hague se vyjářil, že Británie Juliana Assangeho nepustí do Jižní Ameriky. Uvedl na tiskové konferenci: "Panu Assangemu nedovolíme odcestovat z Velké Británuie. Není pro to pro nás žádné právní ospravedlnění. Spojené království neuznává princip diplomatického azylu."

Hague dodal: "Diplomatická imunita existuje, aby mohla velvyslanectví a diplomaté vykonávat řádné diplomatické funkce. Poskytování útočiště možným zločincům, anebo narušování soudních a právních procedur není dovolenou funkcí."

Británii však kupodivu nevadilo, když se maďarský kardinál Mindszenty, odsouzený komunistickým režimem k smrti za podporu antikomunistické revoluce, uchýlil v padesátých letech na americké velvyslanectví v Maďarsku a setrval tam patnáct let.

Britská vláda má podle deníku Independent obavy, že by mohlo dojít v důsledku kontroverze s Ekvádorem ke zhoršení diplomatických vztahů Británie s mnoha zeměmi v Jižní Americe. Už to prý záporně postihuje diplomatické vztahy s Argentinou, Bolivií a Venezuelou, ty všechny podpořily Ekvádor, a britská vláda nyní úzkostně očekává reakci Brazílie.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7729

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2012