Chyba je ve veřejnosti

15. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Chyba je ve veřejnosti. Velká část české veřejnost nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle.

Prohibice alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 20%, kterou vyhlásil včera ministr zdravotnictví, je přiznáním, že nikdo neví, která láhev může být toxická. Dříve jsme se snažili tvářit, že intoxikace metanolem je problém převážně notorických alkoholiků, kteří pijí levný, rozlévaný alkohol v podezřelých stáncích. Dnes si nemůžeme být jisti žádnou láhví. Každá může být falešná, pančovaná, znečištěná metanolem. Nerozumím však tomu, jak by bylo možno takovou nějakou jistotu kvalitou alkoholu vrátit.

Copak se vůbec může podařit rozplést celý případ tak, abychom vystopovali osud každé láhve? Šlendrián zjevně vládne dlouhodobě nikoli pouze v oblasti kontroly obchodu s lihovými nápoji, nýbrž také na černém trhu samotném... metanol je jistě nezáměrným produktem takového chaosu.

Signalizujeme také do zahraničí, že u nás si díky selhání státní správy člověk nemůže být životem jistý při běžném nákupu v obchodě.

Lihové nápoje, včetně becherovky, vyvážené z ČR jsou náhle podezřelé z toho, že mohou obsahovat jed.

Včera stínový ministr financí Mládek za ČSSD upozornil v Radiožurnálu na to, že vůbec zavedení kolkování alkoholu musela sociální demokracie prosadit proti vůli ODS a to až poměrně nedávno.

Stávající kolkování, dlužno říci, je ovšem stále nefunkční.

Veřejně se mluví o tom, že kolky lze odlepit a znovu nelegálně použít pro pančovaný alkohol.

Mládek upozornil, že dokonce v Rusku je kontrola alkoholu lepší než u nás.

Proč? Odpověď je snadná.

Na rozdíl od vyspělého Západu (včetně USA) i Ruska panuje u nás i v tak zásadní věci, jako je obchodování s alkoholem, typicky česká víra, že pravidla jsou k ničemu.

A kdo je vítěz? Alkohol z ciziny a černý trh.

Mnoho lidí zemře nebo oslepne.

Čeští lihovarníci, byť upozorňují dlouhodobě státní správu na obrovský a nebezpečný trh s ilegálním alkoholem, přijdou o peníze, lidé o práci, stát o daně.

Ale tak je to tu se vším... s evropskými penězi, se stavbou silnic a vůbec předraženými veřejnými zakázkami atd.

Chyba je ve veřejnosti.

Velká část české veřejnost nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle.

Právě sedím ve vlaku a dvě starší dámy, které jedou na školní sraz po x letech, se baví o tom, kdo je vhodný kandidát na prezidenta.

Jedna říká druhé, že Miloš Zeman je chytrý, nicméně "moc ironický", a druhá rozvážně pokyne na souhlas.

A věc je vyřešena.

Z přílišné ironičnosti Miloše Zemana prý plyne, že nás nebude schopen reprezentovat navenek (i když Zeman např. mnohem více konvenuje evropsky uznávaným postojům a hodnotám než dnešní strašák na Hradu), a tedy že nejlepší kandidát je Jan Fischer.

Obě dámy se přitom vyjadřují kultivovaně a jsou oblečeny jako komtesy s mnoha různými šperky.

Jejich politická inteligence je však na úrovni čisté nuly.

Takových lidí může být mezi českými voliči i polovina, možná víc.

Proto ta setrvávající popularita Klause a celková dlouhodobá bída české politiky, která má za následek rozpad fungování státu a obludné rozkrádání veřejných peněz na všech úrovních veřejného života.

0
Vytisknout
19898

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2012