Ilusionismus v pražských ulicích

11. 10. 2012 / Petr Andreas

čas čtení 3 minuty

3. října přinesla iDnes zprávu o zásahu městských strážníků proti performerům v ulicích Starého Města, kteří "levitovali" -- pomocí důmyslně skryté ocelové konstrukce předstírali, že se vznášejí nad zemským povrchem. Strážníci je vykázali z centra, přestože pouliční umělecká a hudební produkce byla letos v únoru povolena.

Článek citoval zasahujícího strážníka Langa: "Když nemá ten člověk kytaru nebo jiný nástroj nebo třeba nedělá alespoň velké bubliny, ale jen sedí a předstírá, že levituje, tak to podle mě žádné umění není. Spíš žebrání o peníze." Novinář interpretuje Langovu reakci tak, že strážník pokládá levitaci "víceméně za podvod".

Kromě toho, že je epizoda hloupá, je také úsměvná: Strážník a novinář nevědomky oživili dva a půl tisíce let staré předsudky vůči umění. Jako Platón vykázal básníky ze svého ideálního státu, neboť nemluvili pravdu, vykázal strážník performery ze Starého Města. Ve dvacátém století se budova postavená na tenkém pilíři, jaká na pohled hrozí zřícením, avšak architektonicky je pevně ukotvena, používá za příklad estetického působení.

Mrazí mě, co by se stalo, kdyby se tento přístup praktikoval do důsledků. Performeři sedávali poblíž Divadla v Celetné -- to by bylo třeba zavřít, neboť se v něm vytváří divadelní iluze. Na druhé straně ulice se nachází knihkupectví Karolinum -- podstatnou část knih by bylo třeba poslat do stoupy, neboť mají charakter fikce: autoři přesvědčují čtenáře o životnosti svých postav, a tím je vědomě podvádějí a klamou. A co by bylo třeba podle této logiky udělat s parlamentem, jehož členové své voliče také sem tam klamou? Poslat tam zásahovou jednotku?

Zásah proti performerům se dá vysvětlit tak, že strážník projevil dobrý úmysl chránit kolemjdoucí před klamem. Znamená to, že předpokládal, že je možné turisty přesvědčit o porušení přírodních zákonů? Nedůvěřoval jejich soudnosti?

Na druhém konci Celetné ulice pod Prašnou branou stojí směnárna. Klasická pražská směnárna s běžným kursem pro vyšší částky a s podvodným kursem pro nižší částky, jenž je uveden drobným písmem dole, takže nepozorný podlehne iluzi o její solidnosti. Nižší kurs se pohybuje okolo 17 Kč za euro. Podvedený Američan si přivedl strážníka. Ten tvrdil, že nic nemůže udělat a odešel. Američan vynadal směnárníkovi do zlodějů a myslel si, že je s policistou domluvený. Kolik turistů se muselo nachytat? Přátele z ciziny před tímto nebezpečím se studem varuji.

Přes Staroměstské náměstí chodívám několikrát týdně a levitující performeři byli za dlouhou dobu jediní, kdo mě na ulici zaujal. Jejich dovednost, s jakou vyvolávají iluzi beztížného stavu, je obdivuhodná. Bohužel pouze iluzorní jsou stále ještě pomoc a ochrana ze strany policie.

0
Vytisknout
9606

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2012