Cameron: Prodej britských zbraní autokratickým režimům na Blízkém východě je legitimní

5. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Prodávat britské zbraně autokratickým režimům v Saúdské Arábii a ve Spojených arabských emirátech je "legitimní a správní", protože autokratické země mají právo na sebeobranu, vyjádřil se britský konzervativní premiér David Cameron a odcestoval na nenápadnou návštěvu na Blízký východ, kde bude přesvědčovat tyto autokratické režimy, aby nakoupily britské stihačky.

Na dotaz, zda je etické prodávat zbraně nedemokratickým zemím, Cameron řekl: "Jsme přesvědčeni, že země mají právo se bránit. A jsme si také jisti, že Británii má důležité zbrojovky, které zaměstnávají přes 300 000 lidí, a tento druh podnikání je naprosto legitimní a správný."

Cameron zároveň přislíbil, že bude v Saúdské Arábii hovořit o tamějším porušování lidských práv. Konzervativní deník Daily Telegraph v té souvislosti připomíná, že Saúdská Arábie je obviňována z mučení a utlačování svých občanů, a dodává, že Cameron Saúdskou Arábii charakterizoval jako "velmi dávného spojence a partnera."

Cameron se bude snažit během třídenní cesty do Spojených arabských emirátů, do Saúdské Arábie a do Ománu prodat až 100 britských stihaček typu Typhoon. Daily Telegraph připomíná, že je velmi nezvyklé, aby britský premiér hovořil tak otevřeně o nutnosti získat vojenské zakázky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6471

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2012