Setrvalé nečasí

5. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Tento text by se také mohl jmenovat "Jak jsem se zmýlil v ODS" - neboť po krajských a senátních volbách jsem předpokládal, že pud sebezáchovy povede onehdy nejsilnější českou politickou stranu k personální obměně. To se ovšem nestalo. S instalací otevřeně kmotrovských persón typu Kuby do předsednického křesla se zatím váhá a Fuksa - který má mimochodem též na krku aféru Tendergroup vyšetřenou "do ztracena" - se nestal dalším v řadě relativně přijatelných regionálních politiků zastírajících navenek nevábnou realitu Bratrstva kočičí pracky.

Pokud se ovšem Martin Kuba stal prvním místopředsedou, má to Petr Nečas bez Miroslavy Němcové stejně víceméně spočítané. Vypije si pohár s nápisem "vláda rozpočtové odpovědnosti" až do dna a teprve pak bude odejit. Kmotři ho sice odepsali, ale nechají ho vařit se ve vlastní šťávě, spíše než by se zrovna teď otevřeně postavili proti němu. Dávají přednost udržení existujících pozic před pokusem o změnu, který by sice mohl otevřít nové perspektivy, ale znamenal by rovněž riziko ztrát, a také dalších sporů a štěpení.

Je rovněž otázka, jaké jsou ještě vůbec možnosti programové obnovy této strany. Kdo chce vidět, vidí, že ve spolupráci s laborantem na financích vede ODS Českou republiku ekonomicky na evropskou periferii - a v samotné evropské politice přitom zastává fakticky pravicové postoje hlavního proudu ČSSD, takže straně modrého ptáka nezbývá, než dále stupňovat vypjatý euroskepticismus. Ten však není součástí žádného širšího projektu, neboť i polský spojenec v podobě PiS padl a ani aliance s britskými konzervativci nemá delší perspektivu, protože ti budou postupně vlastní zemi plíživě vyvádět z evropských struktur a skládají teď naděje především do obchodních vztahů v rámci Britského společenství národů (Commonwealthu). Řečeno stručně: Kůl v plotě.

Lze tedy očekávat, že ofenzíva kmotrů v ODS bude skrytě pokračovat - a stejně bude pokračovat i křečovitý posun dále doprava. Část kritiky EU se ukáže jako oprávněná, leč vavříny sklidí Klaus, nikoliv jeho bývalá partaj. A patrně je jen otázkou času, kdy některý z českých podnikatelských mecenášů založí nový politický subjekt, který ODS v roli nejsilnější pravicové strany definitivně nahradí. (Je dnes už víceméně jisté, že TOP 09 roli následníka nezvládla.)

0
Vytisknout
11473

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2012