ODS vůbec nereflektuje, že je vnímána jako strana zlodějů

5. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Letošní Kongres ODS byl první sjezd nějaké politické strany, který jsem podrobně sledoval. Nebyl jsem tolik překvapen jenom hloupostí většiny projevů, nýbrž zejména tím, že představitelé ODS téměř vůbec nereflektují to, že tato strana je už dlouho vnímána -- a stále více -- jako strana zlodějská a prokorupční.

Začalo to už Klausem a "podnikateli" 90. let, všemi těmi privatizacemi a lehkými topnými oleji, které dodnes pokračují v případě nelegálního obchodu s lihem.

Po volbách v roce 2010 mi kamarád podnikatel s nadšením vyprávěl, že má informace, že po vykroužkování Ivana Langera si v ODS už budou dávat pozor a zreformují se.

Také jsem věřil, že ODS má šanci se změnit, nicméně tuto naději pohřbila Drobilova aféra. Ostatně Drobil i Langer mluvili na Kongresu, jako by to byly vzory ctnosti a pravdy.

Od Drobilovy aféry se veškerý étos Nečasovy vlády a ODS, která vyhrála v roce 2010 volby s výraznou protikorupční rétorikou, ztratil.

Následovaly další a další skandály, včetně tvrzení ministra Schwarzenberga, že v politice jde jenom o ekonomickou moc.

Na Kongresu ODS převažovaly řeči o tom, že se musí lépe komunikovat (snaha voliče zase nějak ošálit a zmanipulovat, aby zapomněli na to, co je smyslem celé ODS, totiž na zločinnost), jenom Alexandr Vondra označil, citováním nějakého zklamaného voliče, ODS za "partu zkorumpovaných lumpů", občas se zmínilo "velrybářství" nebo, jak jsme byli poučeni, "jinak úctyhodné" slovo "kmotr".

Podstata ODS se ukázala také v tom, jak se zastává tzv. švarcsystému, který představuje návrat v ochraně zaměstnanců někam před 2. sv. válku a podporu neodvádění peněz do sociálního systému, kam musí jinak každý normální a poctivý zaměstnavatel přispívat.

Jindřich Šídlo podstatu celé akce shrnul do těchto výstižných slov (cituji z odkazu, který jsem sdílel na Facebooku): "Dole v baru právě v srdečné konstruktivní atmosféře úspěšně skončil summit pánů Tomáše Hrdličky a Pavla Dlouhého."

Všemu dala korunu přesvědčivá volba lékaře a ministra průmyslu Martina Kuby jako dvojky ODS.

Kuba dostal více hlasů než Petr Nečas. Ještě více hlasů dostal pak čunkiádní Jiří Pospíšil jako řadový místopředseda, ale tomu vyhrálo volby v Plzni, díky čemuž získal tak silnou pozici na Kongresu, zřejmě bleskové odvolání z funkce ministra spravedlnosti letos v létě.

Pospíšilovy projevy byly naopak příšerné. V jednom z nich se vyznal z toho, že je pro něj nejvyšší hodnotou značka ODS... co zákony? co veřejný zájem a zájem této země? co základní pravidla morálky a slušnosti?

Jestliže právní povědomí ODS symbolizuje člověk, který nad zákony a veřejný zájem klade "značku ODS", pak to vysvětluje mnohé. O Martinu Kubovi lze zase nalézt výmluvná slova na Wikipedii:

"Na 21. kongresu ODS (19. -- 20. června 2010) kandidoval na místopředsedu strany k čemuž Petr Nečas poznamenal, že "by nebylo dobře, aby spoluarchitekt velkokoaličního projektu v Jihočeském kraji byl ve vedení ODS v roce 2010". Martin Říman během kongresu řekl, že "Martin Kuba představuje právě tu skupinu v ODS, která se snažila výrazně manipulovat zákulisním způsobem výsledky." Navzdory dohodě s pražskou ODS Kuba místopředsedou zvolen nebyl. V komunálních volbách do zastupitelstva Českých Budějovic v říjnu 2010 byl na kandidátce ODS na 11. místě, a protože ODS získala jen 8 mandátů, Martin Kuba post zastupitele neobhájil. Přestože předseda ODS Petr Nečas vyzval ty, kteří zklamali v komunálních volbách, aby odstoupili, zůstal Kuba v čele jihočeské ODS. Po postupném odstoupení zastupitelů Jiřího Pospíšila a Petra Maroše se Kuba 10. března 2011 zastupitelem města České Budějovice znovu stal. Na regionálním sněmu v Českých Budějovicích 14. listopadu 2011 Kuba post předsedy jihočeské ODS obhájil ziskem 72 hlasů ze 79 možných."

0
Vytisknout
16411

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2012