Proč je třeba, aby v amerických volbách vyhrál Barack Obama

5. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Toto je můj první a samozřejmě poslední článek, v němž budu "lobbovat" za znovuzvolení Baracka Obamy do úřadu amerického prezidenta. Na rozdíl od českých voleb, kdy se stavím za "aktivně nihilistický" přístup Karla Dolejšího, a tudíž volím neúčast v této kocourkovské frašce, se domnívám, že volba amerického prezidenta by měla být celosvětová, neboť se přímo dotýká každého z nás, byť si to možná ani pořádně neuvědomujeme.

Mitt Romney je totiž naprostý imbecil. Nejenže se diví, že se v letadle nedají za letu otevřít okénka, on ani pořádně netuší, kde leží Írán, jak aktuálně píše americký historik William Blum, a který by s gustem bombardoval, jak dodávám já. Ti, co budou příští týden dobrovolně volit Mitta Romneyho, by se měli nechat důkladně vyšetřit, pokud možno na psychiatrii -- hazardují bez nadsázky s osudem lidstva.

Američtí republikáni na krajní pravici

Voliči republikánů si možná ani neuvědomují, že republikánští politici během uplynulých let učinili skutečně husarský obrat dále doprava. V některých případech jde opravdu o nebezpečné jedince, v jejichž rukou by svěřená moc mohla klidně vymazat lidstvo z mapy dějin. Republikánští politici se čas od času promenují v nacistické uniformě (Iott), nechali by chudé děti pracovat (Gingrich), nevědí, že Afrika je kontinent a že Sovětský svaz už neexistuje (Palinová a Bachmannová), zničili by státní programy Medicare a Medicaid drastickými škrty (Ryan); zbrojili by, těžili by ropu, a ničili tak rozsáhlé ekosystémy o něco intenzivněji než demokraté. Nemluvě o zahraniční politice, ačkoliv zde se Obamova administrativa v negativním slova smyslu opravdu překonává.

Současného amerického prezidenta nehodlám šetřit ani v nejmenším. Ten dokázal překonat všechny moje "naděje" -- samozřejmě v záporném slova smyslu. Stal se naprosto příšerným "lídrem svobodného světa". Obamovi se kupříkladu podařilo zadupat občanské svobody hlouběji do země než jeho nepopulárnímu předchůdci G. W. Bushovi. Nechci zde sáhodlouze vypisovat, proč si myslím, že Barack Obama je naprosto otřesným prezidentem. Činil jsem tak častokrát a existují jiní, šikovnější, již se toho zhostili s pedantskou pílí a pečlivostí.

Progresivní levice je rozdělena

V rámci progresivní levice ve Spojených státech se vytvořily dva tábory -- první považuje za nutné volit klasické menší zlo, a zabránit Romneymu v obsazení Bílého domu, přestože je Obama "nástrojem Wall Streetu, mužem, který dekriminalizoval mučení a stal se dronovým zabijákem, jenž zahájil neústavní válku a podporuje věznění na dobu neurčitou".

Druhý tábor považuje za nepřípustné volit opět Baracka Obamu, neboť nereprezentuje zájmy "hlavní ulice", chcete-li zájmy 99 procent Američanů. Třeba novinář David Swanson má za to, že takzvané volby jsou jen plýtvání silami, jež jsou nutné k vytváření a kultivování skutečného masového hnutí zdola, díky jehož existenci by se podařilo překonat volbu menšího zla.

Tento a další argumenty druhého tábora jsou mi velmi blízké, ale zůstanu-li nohama na zemi, tak přes vědomí toho, že volba Obamy je krajně pokrytecká a cynická, zvolil bych taktiku prvního tábora. Představa, že v Bílém domě sedí někdo, kdo by mohl snadněji než současný nájemce rozpoutat jaderný konflikt fatálních proporcí, mě totiž celkem děsí.

0
Vytisknout
9885

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2012