PROALT:

Klaus-Nečasova amnestie vystihuje podstatu dnešní české pravice

5. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Prezident ČR Václav Klaus vyhlásil při svém novoročním projevu 1. ledna 2013 poměrně rozsáhlou amnestii, jejíž 2. článek ve svých důsledcích vyjímá z moci trestní spravedlnosti některé podezřelé i usvědčené pachatele závažných hospodářských deliktů. Tento akt představuje výmluvnou tečku za Klausovou prezidentskou érou a ztělesňuje její podstatu.

Václav Klaus byl v 90. letech spolutvůrcem a hlavním propagátorem ekonomické transformace, během níž došlo nejen k rozkradení významné části národního hospodářství, ale byly také položeny základy dodnes fungujících klientelistických sítí, propojujících politické a hospodářské kruhy. Hlavním smyslem Klausova prezidentování bylo diskreditovat kritiku, která se zcela oprávněně na důsledky ekonomické transformace snášela, znemožnit nápravu jím spoluzaviněných poměrů a překrýt společenské rozpory ohlupujícím apelováním na národní soudržnost a tradiční hodnoty. Navzdory snahám Klause a jeho pomahačů se v poslední době, i díky tlaku občanské společnosti, množily doklady sebevědomí a odhodlání mnohých policistů, žalobců a soudců potrestat pachatele zločinů bez ohledu na vliv a postavení; otevírala se cesta těm politikům, kteří usilují o alespoň částečné zlepšení poměrů. Přesně v tomto okamžiku, jako by na rozloučenou před definitivním opuštěním úřadu, zasáhla prezidentova "vyšší moc" a pokusila se celý proces zvrátit.

"Nezpochybňujeme samotný princip amnestie," zdůrazňuje právník a člen ProAltu Pavel Čižinský. "Průtahy v trestním řízení jsou závažný problém a poškozují právo stíhaných na spravedlivý proces. Je ale politicky přinejmenším necitlivé aplikovat plošně amnestii na kauzy, mezi nimiž je disproporčně mnoho případů tunelování a korupce."

Mluvčí ProAltu Martin Škabraha k tomu dodává. "Amnestie pro exponenty mafiánského kapitalismu je tím otřesnější, že přichází v době, kdy důvěra občanů ve stát visí na vlásku. Klaus tím ukázal vztyčený prostředníček všem, kdo se na náročném a často riskantním vyšetřování této kriminality podíleli, všem, kdo ještě věří ve vymahatelnost práva. Je to porušení prezidentského slibu, v němž se Václav Klaus zavázal jednat v zájmu všeho lidu."

Fakt, že premiér Petr Nečas připojil k amnestii svůj podpis, dokládá podstatu politiky současné české pravice. Kabinet, který se samolibě ztotožnil s vládou práva a boje proti korupci, omilostní celou řadu tunelářů a korupčníků. Zatímco dolních 99 % je "vinno" tím, že si žilo "nad poměry", a musí se uskromnit a "polepšit", práva bohatých zločinců, jejichž advokáti dokázali procesy protahovat, jsou chráněna se zvláštní péčí.

0
Vytisknout
9894

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2013