Buďme rádi, že český prezident nemá stejné pravomoci jako americký

7. 1. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Zatímco u nás vrcholí hysterie ohledně prezidentské volby, americký prezident Barack Obama minulý týden opět podepsal kontroverzní zákon NDAA, jenž mu umožňuje věznit skutečné i domnělé nepřátele americké vlády včetně amerických občanů ZDE. Nádavkem je přijetím tohoto zákona znemožněno uzavření americké věznice Guantánamo. V tomto ohledu můžeme být skutečně rádi, že stávající prezident České republiky, byť silně nepopulární, ani budoucí prezident obdobné pravomoci včetně seznamu osob určených k likvidaci ZDE nemá a mít nebude.

Prezident Obama přitom hrozil, že zákon NDAA nepodepíše, neboť Bílému domu vadily podmínky zákona, jež měly údajně svazovat jeho pravomoci týkající se transferu vězňů z věznice Guantánamo do jiných zemí, a další záležitosti ZDE.

Porušování lidských práv na Guantánamu pokračuje

Některá ustanovení zákona NDAA doslova znemožňují, aby byla věznice na americké základně na Kubě uzavřena, a to do konce Obamova prezidentského mandátu. "V současnosti je na Guantánamu drženo 166 osob, z čehož 86 z nich žádný zločin nespáchalo a bylo právně očištěno. Proti zbývajícím 80, s výjimkou několika lidí, nebylo vzneseno konkrétní obvinění," uvádí právní expert Michael Ratner ZDE.

Obhájci občanských práv, včetně Chrise Hedgese, Noama Chomskyho, Naomi Wolfové nebo Daniela Ellsberga, marně kritizovali ty aspekty zákona ZDE, které prezidentovi poskytují pravomoc zadržovat podezřelé z terorismu na dobu neurčitou, a to i v případech, kdy proti těmto osobám nebude vzneseno konkrétní obvinění a bude jim upírán řádný soud.

Přijetí zákona NDAA dále umožňuje ozbrojeným silám inkasovat 633 miliard dolarů na fiskální rok 2013. "Zákon NDAA de facto financuje naše vojenské aktivity po celé planetě a také takzvanou válku proti terorismu, kterou vnímám jako společnou politiku G. W. Bushe a Baracka Obamy. Americký prezident navíc může vykonat politickou popravu, aniž by mu za to hrozil zákonný postih," konstatuje Ratner.

V tomto ohledu můžeme být skutečně rádi, že stávající prezident České republiky, byť silně nepopulární, ani budoucí prezident obdobné pravomoci včetně seznamu osob určených k likvidaci nemá a mít nebude.

0
Vytisknout
11023

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2013