Mrtvola na pochodu

8. 1. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Svatá země 1. týdne roku 2013: Za prvních pár dní nového roku toho nebylo mnoho, došlo k nepokojím v Janinu, proti Netanjahuovi se postavili jeho velvyslanci, Fatah oslavuje v Gaze a Izrael bude stavět další plot. Ano, a mírový proces je mrtvý.

Válka na konci procesu míru

Mírový proces je mrtvý. Skoro všichni to vědí, tedy až na pár byrokratů, kterým se to nehodí do tabulek, a několika politiků, kterým se to naopak hodí do jejich politické strategie. Jedním z nich i Benjamin Netanjahu, izraelský premiér. Jeho neustálé opakování mantry slovy "mírový proces" je již v mnoha situacích spíše drzým výsměchem všem, kteří jeho slova poslouchají, než jakoukoliv konstruktivní snahou řešit palestinsko-izraelský problém. Další výstavby na západním břehu Jordánu jsou toho nesporným důkazem.

Na chování dua Netanjahu-Lieberman si stěžoval i izraelský prezident Šimon Peres. "Peres připomněl, že právě Abbás veřejně vyslovil podporu míru i za cenu, že už se všichni palestinští uprchlíci nevrátí do svých domovů," píše na svém webu Český rozhlas a upozorňuje tak na ústupky Palestinské samosprávy. Jenže ani toto není nic jiného, než jen další krok Abbáse k získání podpory od západních politiků a jejich zemí. Mírový proces je mrtvý, je nutné si to připustit a hledat jiná řešení.

Touto cestou se již dlouhodobě vydává militantní hnutí Hamás a jemu podobné teroristické organizace. Protloukají se cestou ozbrojeného odporu a poslední dobou se jim daří. Nejdříve výměna Gilada Šalita, poté zmírnění blokády pásmy Gazy na konci roku 2012. Mnozí mladí lidé, a to jak Palestinci, tak i Izraelci, mají dost řečí, jednání a dohod, které stejně nikdo nedodržuje. Oni chtějí řešení problému, který pro ně představují ti druzí lidé na odvrácené straně ochranné bariéry.

Mírový proces pomalu umíral v bolestech několik let, jeho resuscitace v takové podobě, v jaké nám byl předkládán, již není možná. Pro Netanjahua je tento stav ideální, dává mu možnost poukazovat na neustálé útoky Palestinců, kteří se v atmosféře marnosti snaží nějak prosadit svůj hlas. Ten neposlouchají však ani jejich vlastní představitelé. Palestinská samospráva je loutkou, ať již úmyslnou anebo jim prostě nic jiného nezbývá.

To, co známe jako mírový proces je mrtvé, jeho torzo si však stále přehazují politici v šarádě, kde předstírají, že ještě dýchá. Nezbývá než si připustit pravdu a vystavět plán nový. Pokud se tak nestane, otěže přeberou extrémisté obou stran a místo míru, bude válka.

Jen tak krátce ze Svaté země:

Podpora ano, ale víra nikoliv. Podle průzkumu izraelského deníku Hayom je pro dvoustátní řešení konfliktu 53,5 procenta Izraelců. Však jen 40,6% věří, že je možné toho opravdu dosáhnout. Jedním z důvodů je i nedůvěra v představitele palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, kterému nedůvěřuje 55% dotázaných. Zvláštní je i pohled na výstavbu osad v Judee a Sámaří, kde jsou dva opoziční tábory vyrovnané, pro výstavbu 43,4% a proti 43,5%. V Jeruzalémě je situace odlišná, zde je pro výstavbu 46,4% a proti 39,5% dotázaných.

ZDE

Vzpoura sedmnácti. Skoro dvě desítky vojáků opustily svoje stanoviště na Golanských výšinách, jako reakci na ponižující chování jejich důstojníků. Vojáci byli odsouzeni vojenským soudem k trestům od jednoho do tří týdnů vězení. K podobnému incidentu došlo v i v roce 2007 na hranicích s Gazou.

ZDE

Dokonale v bezpečí. Izraelská vláda plánuje stavbu dalšího plotu, který by měl sloužit k ochraně jejího území i obyvatel, tentokráte by stavba měla vyrůst na Golanských výšinách podél hranice se Sýrií. Důvodem je tamní probíhající občanská válka a strach o rozšíření násilí na území židovského státu. Mnoho povstaleckých skupin se netají svojí provázaností s organizací Al Káida, či minimálně s ní sympatizuje. Stejně ta vzrůstají obavy ohledně chemických zbraní, které Asadova armáda vlastní. Mezitím se podařilo dokončit nejdůležitější část plotu oddělující Izrael a Egypt, stavba je již tak skoro kompletně hotova.

ZDE

Janin v plamenech. Po izraelské zatýkací akci vypukly minulý čtvrtek hromadné protesty na západním břehu Jordánu, přesněji ve městě Janin. 500 palestinský demonstrantů napadalo vojáky z IDF, házeli po nich kameny a zápalné láhve. Jeden z Palestinců byl postřelen do ruky a staršího muže pokousal vojenský pes. Na izraelské straně nebyla žádná zranění. Podobných incidentů v posledních týdnech přibývá.

ZDE

Vzpoura ambasadorů. Výroční setkání izraelských ambasadorů, které se konalo minulý týden v Jeruzalémě, se tento rok neslo v oparu skandálu, který vyvolali někteří z přítomných. Mnozí, mezi nimi i ambasador sídlící v Čechách Ja'akov Levy, se totiž pozastavovali nad politikou Benjamina Netanjahua a jeho vlády. Tedy přesněji nad rostoucím počtem schválených staveb na okupovaných územích. Mnozí tato rozhodnutí považují za zbytečně provokativní a neúčelná.

ZDE

Fatah oslavuje v Gaze. Hamásem ovládané pásmo Gazy přivitá oslavy čtyřicátého osmého výročí založení strany Fatah. Po tom, co představitelé Hamásu společně se svými přívrženci oslavovali na západním břehu Jordánu, je nyní řada na Fatahu uspořádat oslavy v Gaze. Město tak zaplaví žluto-černé vlajky, společně s mnoha příznivci v oslavném průvodu. Tyto oslavy mají být součástí procesu smiřování dvou největších palestinských skupin, které se "rozešly" v roce 2007 po krátké, ale krvavé občanské válce.

ZDE

Více z dění ve svaté zemi za dva týdny...

0
Vytisknout
11622

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2013