Stařičký vědec: Mým kritikům

7. 1. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Dopis původně určený mé mladé přítelkyni vzbudil po vyvěšení v BL velmi kladný ohlas. Dvě nebo tři záporné reakce mi nicméně dávají možnost uplatnit mně vlastní těžkopádnou jízlivost a grafomanství.

Karatelům, které znepokojuje moje stáří, odpovídám částí dopisu, který jsem před časem poslal Jiřímu Suchém (grafoman holt píše, kam a komu se dá):

(Pane Suchý, děkuji Vám) za návod jak na mladého blbce. Napsal jste: "Protože mu však nechci odplácet zlé zlem, přeju tomuto mladému muži, aby se toho hrozného stáří nedožil." Básník nemusí rovnou posílat do prdele, umí-li se vyjádřiti se slušností až mrazivou.

Jsem-li u klasiků, napadá mě Švejkovo uvítání hrozby, že bude předveden k přednostovi stanice v Táboře: mluvím rád s inteligentními lidmi.

Nechci být ke svým kritikům tak náročný. Mně by stačilo, kdyby uměli pořádně číst a alespoň trochu argumentovat. Můj článek byl o falši s níž nová propaganda nasměrovává pohled na minulost. To většina lidí pochopila.

Kdybych chtěl, jak mě jeden z kritiků napadá, legitimizovat komunismus, musel bych mu pogratulovat za to, že ve stejném vydání BL odvážně tvrdí:

Výročí 20 let existence zkorumpovaného a rozkradeného státu oslavuje prezident a premiér tohoto státu propuštěním zlodějů.

Své mladé přítelkyni tuto charakteristiku české společnosti bez prodlení předám. Ve své politické nevinnosti ani netuší, že to je pravda. Jen aby kvůli tomu nakonec nevolila komunisty!

Imperativ výzvy "mlčet o práci pro cizí zájmy a nebo o ní napsat víc" zaštítěný zmínkou o proamerickém Masarykovi se pochopiteně spíš týká mlčení. Proč někomu připomínat, že třeba Svobodná Evropa byla do roku 1972 financována prostřednictvím CIA?

O penězích pro Chartu 77 se rovněž moc nemluví. V nejlepším případu proti sobě stojí tvrzení, že všechno bylo v pořádku, proti tvrzení jiných chartistů, že tomu tak nebylo. Pokud jakýsi redaktor tvrdí, že neexistovalo financování Charty, nechť laskavě vysvětlí, kdo a proč dostával prostředky posílané do Československa prostřednictvím Nadace Charty 77. Fyzik Janouch ji ve Švédsku založil již v roce 1978. Původ oněch peněz je ovšem zamlžen eufemismem "soukromí dárci".

Pokud jde o restituci majetku Havlovy rodiny, není mi známo, že by existovalo věrohodné vysvětlení, jak k ní vůbec mohlo dojít. Tunel s Havlovou polovinou Lucerny je ovšem díky soudním sporům dobře znám a zdokumentován.

Mohl bych se ještě zmínit o tom, že ploty a dráty na hranicích nejsou nikdy tak nevinné, jak vypadají. Ty na americko-mexické hranici brání vstupu Mexičanů, ale zároveň zabraňují těm "nezdokumentovaným", kteří jsou v USA, aby zemi dočasně opustili. Je dobré vědět, že sezónní dělníci byli vždy ternem pro americké zemědělství -- tedy do té doby, než se jim zazdálo, že by měli mít svobodu usadit se, kde chtějí a drze požadovali zdravotní péči a vzdělání pro své děti.

Jako stařičký vědec již musím šetřit síly, a tak svoji odpověď kritikům končím radou: Nebuďte jako já! Jděte do Googlu, pozemkových knih, prací skutečných historiků a sepište to lépe než já. Když nebudete lhát, dostane se vám odměny v podobě poděkování za to, že píšete pravdu.

0
Vytisknout
10955

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2013