Speciální policejní jednotka prohledává dům Borise Berezovského

24. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Britští policejní experti na kontaminaci prostředí chemickými, biologickými a jadernými látkami prohledávají dům ruského exilového magnáta Borise Berezovského, který v sobotu za nevyjasněných okolností zemřel. Jeho tělo zůstává v domě v Ascotu v hrabství Berkshire, kde bylo nalezeno.

Berezovskij, jeden z hlavních představitelů exilové protiputinovské opozice, byl údajně nalezen v sobotu odpoledne ve vaně. Policie z preventivních důvodů zkoumá, zda smrt nenastala v důsledku cizího zavinění.

Miliardář Berezovskij býval v době prezidenta Jelcina mocenským zprostředkovatelem v Kremlu, ale po nástupu Vladimira Putina ztratil vliv a v roce 2000 emigroval do Velké Británie. V Rusku přežil řadu pokusů o zabití, včetně výbuchu bomby, která utrhla hlavu jeho řidiči.

Berezovskij byl blízkým přítelem zavražděného bývalého důstojníka KGB Alexandra Litviněnka, jenž zemřel v roce 2006 na následky otravy radioaktivním poloniem 210, když pil čaj na schůzce v Londýně. Kreml obvinil ze zabití Litviněnka nejmenované zahraniční oponenty, zatímco Berezovskij naopak obviňoval právě Kreml.

V posledním pátečním rozhovoru pro časopis Forbes Berezovskij prohlásil, že na spoustu věcí změnil názor, jeho život už nedává smysl a přál by si vrátit se do Ruska, kdyby to bylo možné. Tomu nasvědčuje i výrok mluvčího Kremlu, podle nějž Berezovskij nedávno napsal dopis Putinovi, v němž sděluje, že si přeje vrátit se domů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7568

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2013