Obamův tajný seznam osob určených k zabití

15. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Tzv. "dispoziční matrice" je složitá síť osob podezřívaných z terorismu, kteří mají být zabiti americkými bezpilotními letadly, anebo zajati a vyslýcháni. Britská vláda na Obamově programu spolupracuje. Britům s dvojím občanství britská konzervativní ministryně vnitra Teresa Mayová odebírá britské občanství. Pak už je Británii jedno, co s těmi lidmi Američané udělají.

Když Bilal Berjawi hovořil naposledy se svou manželkou, nemohl si být jistý, že ho Obamova vražedná mašinérie zanedlouho usmrtí. Byl to Londýňan, podle některých ne zrovna nejchytřejší, který už řadu měsíců bojoval v Somálsku po boku islámské extremistické organizace al-Shabaab. V červnu 2011 Berjawiho téměř usmrtilo americké bezpilotní letadlo v táboře al Shabaab na pobřeží. Od té doby nepoužíval telefonů. Ale v lednu loňského roku, kdy jeho těhotná žena začala rodit a byla v Londýně přijata do porodnice, se rozhodl, že to bude riskovat a že ji krátce zatelefonuje. O několik hodin později ho usmrtilo americké bezpilotní letadlo.

O měsíc později takto americké bezpilotní letadlo zabilo jeho londýnského souseda od vedle, bylo mu pouhých 27 let. O čtyři měsíce později oznámila FBI na Manhattanu, že třetí Londýňan, Vietnamec, který konvertoval k islámu, byl obviněn z terorismu a pokud bude odsouzen, dostane se do vězení na 40 let. Muže okamžitě zatkl Scotland Yard a teď se brání deportaci do USA. Jiný Berjawiho kamarád byl zatčen v Džibuti, vyslýchán Američany po mnoho měsíců, pak mu nasadili na hlavu kápi a sundali mu ji až u soudu v Brooklynu.

Všichni tito muži byli na Obamově seznamu podezřelých osob, o nichž se hovoří na pravidelných jednáních v Bílém domě, která prosulula jako "teroristické úterý". Média začala psát o "seznamu osob určených k vyvraždění", a tak bylo zapotřebí eufemistického jazyka. Nyní se mluví o "dispoziční matrici".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16582

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2013