Příští britské volby možná pro levici rozhodnou etnické menšiny

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Radikální demografické změny znamenají, že hlasování britských etnických menšin může rozhodnout o výsledku příštích všeobecných voleb v roce 2015. Poukázala na to studie provedená mezistranickým uskupením Operation Black Vote (OBV). O řadě mandátů podle ní mohou rozhodnout černí a asijští voliči; takových obvodů je nyní 168 a oproti roku 2010 jich přibylo o 70%.

Kdysi takové obvody zahrnovaly především vnitřní části měst, ale nyní jde i o takové oblasti jako Southampton, Oxford, Sherwood, Ipswich a Northampton.

Zjištění studie se obzvláště dotýkají vládnoucích konzervativců, kteří přiznali, že mají problém získat menšinové voliče. V posledních volbách se jí podařilo v této skupině získat pouze 16% hlasů, zatímco opoziční labouristé uspěli s 68% hlasů. Experti tvrdí, že tento trend bude pokračovat a může změnit dynamiku britské politiky.

Podle současných výpočtů by konzervativci Davida Camerona kvůli malé podpoře mezi menšinami mohli prohrát už příští volby v roce 2015, kdy mohou ztratit 20-40 parlamentních křesel.

V roce 2015 labouristé zaznamenali druhý nejhorší výsledek v historii, ale přesto předběhli konzervativce, pokud jde o hlasy menšinových voličů. Pravice celkově zvítězila v poměru 36:29% hlasů, nicméně labouristé si přesto připsali 68% hlasů menšinových voličů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6652

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013