Google: "Uživatelé Gmailu nemohou očekávat soukromí"

14. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Kritikové to nazvali "šokujícím přiznáním". Google to konstatoval u soudu ve snaze zabránit hromadné žalobě.

Uživatelé Gmailu nesmějí předpokládat, že jejich emaily jsou důvěrné, konstatovala firma Google v podání k soudu. Objevila to organizace Consumer Watchdog. Firma Google a jim podobné podniky jsou pod sílícím tlakem, aby vysvětlily svou účast na masovém špehování uživatelů internetu, které provádí americká National Security Agency.

"Google konečně přiznal, že nerespektuje soukromí," varoval John Simpson, ředitel projektu pro soukromí organizace Consumer Watchdog. "Lidé by je měli vzít za slovo: Pokud vám jde o to, aby vaše emaily byly soukromé, nepoužívejte Gmail."

Firma Google učinila toto podání u soudu minulý měsíc ve snaze ubránit se hromadné žalobě, která ji obviňuje, že porušuje zákony ochraňující listovní tajemství, když sleduje obsah emailů zákazníků a podle toho jim vnucuje reklamy.

Tato žaloba, podaná v květnu, obvinila Google, že "protizákonně otevírá a čte emaily a zmocňuje se obsahu soukromých emailových zpráv uživatelů". Žaloba pokračuje: "Aniž by to lidé věděli, firma Google systematicky a úmyslně čte soukromé emaily svých zákazníků, o nichž si nepřejete, aby k nim měl kdokoliv přístup a sbírá z emailů zákazníků cenné informace."

Google protestoval, že se prý žalobci snaží "kriminalizovat normální podnikatelskou praxi". Dodal, že "všichni uživatelé emailu musejí očekávat, že jejich emaily budou předmětem automatizovaného zpracovávání. Podobně jako odesílatel dopisu řediteli určitého podniku nemůže být překvapen, že dopis otevřela sekretářka, lidé, kteří dnes používají internetových emailů, nemohou být překvapeni, jestliže jejich emaily zpracovává jejich poskytovatel internetových služeb."

Simpson, dlouholetý kritik firmy Google, konstatoval: "Google používá chybnou analogii. Pošlu-li email, je to, jako když dám svůj dopis poště. Očekávám, že pošta ho doručí adresátovi, neočekávám, že ho pošta otevře a přečte si ho. Proto, když pošlu email, očekávám, že bude doručen adresátovi a nepředpokládám, že si ho Google otevře a přečte."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14011

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2013