Příznivci intervence v USA spoléhají na "nezávislou expertízu" placené lobbistky syrských povstalců

9. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Šestadvacetiletá žena, jejíž názory na údajně málo významné postavení radikálních islamistů v syrské opozici doporučil zákonodárcům ministr zahraničí John Kerry, je současně placenou lobbistkou syrských povstalců. Elizabeth O'Bagyová, jejíž článek pro list Wall Street Journal doporučil Kerry členům Kongresu, pracuje pro thinktank ISW (sponzorovaný zbrojařskými firmami General Dynamics, Northrop Grumman, Palantir, Raytheon, CACI, Dyncorp, Critical Solutions - pozn. KD), ale také je politickou ředitelkou skupiny Syrian Emergency Task Force (SETF) lobbující v USA za zájmy syrských povstalců. To ale v článku pro WSJ nebylo uvedeno a ani Kerry o tom nehovoří.

O'Bagyová řekla listu Daily Caller, že údajně není zapojena do rozsáhlého politického lobbingu SETF v Kongresu a pracuje prý pouze jako najatá zaměstnankyně.

Ať je tomu jakkoliv, O'Bagyová je ve vážném střetu zájmů, konstatuje David Reaboi, viceprezident pro strategickou komunikaci thinktanku Center for Security Policy. Zatímco existuje značné úsilí o identifikaci aktivistů prosazujících zájmy Asada či hnutí Hizballáh, tato osoba zatím bez problémů vystupovala jako nestranný a nezainteresovaný expert.

Kerry se odvolává na názory této lobbistky, když navzdory opačným zjištěním západních zpravodajských služeb a nevládních organizací bagatelizuje vliv radikálních islamistů v rámci syrské opozice. Podobně je tomu u dalších "jestřábů", jako senátor John McCain. Ten dokonce spolu s O'Bagyovou v květnu navštívil Sýrii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6545

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2013