The Economist: Oslabení bezpečnosti internetu americkými bezpečnostními úřady napomohlo mezinárodnímu zločinu

21. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Odhalení amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, že v důsledku tlaku americké výzvědné organizace NSA není většina šifrovacích systémů na internetu řádně funkční je podle časopisu The Economist výraznou pomocí mezinárodnímu zločinu. Jak jsme už v Britských listech referovali, Edward Snowden zveřejnil informace, z nichž vyplývá, že mnoho kryptografických systémů na internetu bylo záměrně oslabeno či znefunkčněno softwarovými chybami, které do těchto systémů záměrně za posledních deset let včlenila NSA, aby mohla číst veškerý zašifrovaný internetový provoz.

Podle Snowdenových odhalení včlenili programátoři a internetové společnosti ve spolupráci s NSA do svých šifrovacích systémů tajná "zadní vrátka", jimiž NSA pak k zašifrovaným komunikacím získává přístup.

Podle časopisu The Economist jsou tyto skutečnosti znepokojující ze tří důvodů:

Zaprvé, zásahy z NSA zřejmě oslabily celkovou bezpečnost internetu, na niž spoléhají miliardy lidí, kteří internet používají k finančním a bankovním transakcím. Zadní vrátka do zašifrovaných systémů totiž může používat nejen NSA, ale i zločinci.

Zadruhé to oslabuje důvěru v americké technologické společnosti. Žádným z nich nyní není možno důvěřovat, když tvrdí, že jejich šifrovací a zabezpečovací systémy jsou spolehlivé, a pro Ameriku je nyní velmi obtížné kritizovat autoritářské režimy, že zasahují do provozu internetu, nebo tvrdit, že Spojené státy jsou nejlepším ochráncem svobody internetu.

Zatřetí, NSA provedla tajně to, co nesměla udělat otevřeně. V devadesátých letech NSA neúspěšně lobbovala za vytvoření zadních vrátek pro všechny komunikační systémy. Když jí to nebylo povoleno, vytvořila si zadní vrátka do všech komunikačních systémů tajně.

Ze všeho toho vyplývá, že dohled nad NSA nedržel krok s rychlou expanzí jejích aktivit. NSA kdysi sledovala jen malý počet specifických cílů, nyní špehuje na internetu v obrovském měřítku. Sleduje obchodníky s drogami, osoby, vyhýbající se placení daní i zahraniční firmy. Žádné tyto subjekty nijak neohrožují bezpečnost amerického státu. Zaměstnanci NSA používají systém k špehování svých bývalých milenek a milenců. To, že Snowden mohl získat obrovské množství tajných dokumentů NSA je vážným důkazem, jak neefektivní jsou vnitřní kontroly v NSA. Snowden fakta z těchto dokumentů publikuje ve veřejném zájmu, ale mohl klidně namísto toho dokumenty NSA dát k dispozici kriminálnímu světu - jak to možná učinili jiní v jeho situaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7389

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013