Další oběť špatných zákonů a agresivní politiky ČEZu

19. 9. 2013

čas čtení 3 minuty
Přišla mi faktura s nedoplatkem 28.000 Kč, volala jsem na ČEZ,že to není možné, a reklamovala to. Po pár dnech přišla odpověď, že vše souhlasí. Tak jsem opět volala a žádala, co žádala, prosila o splátkový kalendář, protože jsem v insolvenci a opravdu tolik peněz nemám .

píše čtenářka Jana Stoklasová.

Bylo mi to zamítnuto, tak jsem prosila o odložení. Odložili mi to do 22.9. A jsme u toho, ČEZ je stát ve státě a může si dělat, co chce a nás obyčejný chudý lidi systematicky ničí. Teď poraďte co dělat. Když nezaplatím, přijdou exekutoři, zruší mi insolvenci a já můžu skočit pod vlak a že k tomu už nemám daleko!

Sama nechápu, jak došli k takové sumě a už vůbec ne, když sem se do nového bytu nastěhovala 25.11.2012, takže ani ne za rok přišli na částku za elektřinu 28.384 Kč a ještě mi zvýšili zálohu na 4.000 Kč. Ptala jsem se, jak mám platit tolik, když po stržení insolvence mi a po všech poplatcích zbývá jen 2.500 Kč na měsíc. Na to mi byla dána odpověď že nevědí a že vše musím zaplatit. Do insolvence jsem se dostala po rozvodu, protože jsem neměla na splátky, a teď si žádnou půjčku vzít nemohu a když nezaplatím, budu bez elektřiny a na víc se dostanu do situace, kdy ČEZ pošle exekutory a já jsem v háji, neboť mi zruší insolvenci.

Znovu upozorňujeme, že ve slušných státech, například ve Velké Británii, má občan za VŠECH OKOLNOSTÍ právo na splátkový kalendář a nemůže se stát obětí exekuce, ani vypnutí dodávky elektřiny či plynu, pokud pravidelně dluh splácí. Je nepochopitelné, proč tentýž princip neprosadili pod tlakem občanů politikové v ČR už dávno.

Mimochodem, v Británii také platí zákon, že od dodávky elektřiny a plynu nesmí být odpojeni

  • důchodci
  • dlouhodobě nemocné osoby
  • invalidé
  • a osoby, které mají vážné finanční problémy.

Tolik britský kapitalismus ve srovnání s českým.

Zasadí se občané o to, aby k těmto šokujícím případům nedocházelo?

Osobní bankovní účet Jany Stoklasové je 233410086/0300 a záleží samozřejmě na čtenářích, jestli se rozhodnou ji dostat z katastrofální situace, do niž ji uvrhl krutý český energetický podnik. Jenže, jak upozorňujeme opakovaně, problémy tohoto druhu potřebují systémové řešení a není jediného důvodu, proč by v ČR nemohly platit stejně férové a civilizované zákony jako třeba v Británii.

Je zjevné, že občané vždy po přestěhování do nového bytu musejí vyvíjet velkou míru ostražitosti. Vždyť je v ČR politiky systém záměrně nastaven tak, aby každé občanovo opomenutí vedlo k neuhraditelnému dluhu a k exekuci, na nichž paraziti vydělávají. Občan musí být trvale vůči úřadům a podnikům ve střehu.

Pokud si pravidelně sami každý měsíc nevypočítávají spotřebu energií, je možné, jako se to zjevně děje v množství případů, že je energetická společnost za rok zničí - protože vydává vyúčtování pouze za delší období, většinou jednoho roku, a kdo si během roku spotřebu sám nepřepočítává na peníze , zve do své domácnosti exekutora.

Samozřejmě, že je to od energetické společnosti chování brutální, šokující a obscénní. Jenže česká společnost je politiky už tak nastavena, že chytá občany záměrně do finančních pastí. Jak dlouho ještě?

0
Vytisknout
18146

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013