Prodej dvou francouzských satelitů ohrožen kvůli americkému špehování

6. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Francouzská smlouva na dodávku dvou výzvědných satelitů v ceně 930 milionů dolarů Spojeným arabským emirátům je ohrožena. Bylo totiž zjištěno, že zařízení používá součástky z USA, které umožňují Američanům přístup k získávaným údajům. To je pikantní také proto, že samotná Francie využívá stejný systém, považuje ho za klíčový komponent zajištění národní suverenity a zatím ještě nikdy tak pokročilou technologii neexportovala.

Vysoce postavený zdroj v SAE sdělil, že dva optické výzvědné satelity s vysokým rozlišením typu Pleiades obsahují specifické americké součástky, je poskytují přístup k vysoce zabezpečeným údajům přenášeným na zemský povrch. K tomuto zjištění došlo v září. SAE požaduje výměnu zmíněných součástek a konzultovala v této věci ruské a čínské firmy.

Podle smlouvy podepsané vloni 22. července měly být satelity spolu s pozemní stanicí dodány v roce 2018.

Hlavními dodavateli jsou společnost Airbus Defence and Space a Thales Alenia Space. Vyjádření žádné z firem není k dispozici.

Podle zdroje v SAR zjištění ohledně amerických součástek vyvolalo jednání mezi SAR a Ruskem a mezi Moskvou a Abú Dhabí cestovala řada delegací na nejvyšší úrovni. Pokud by se záležitost nevyřešila, objednatel je připraven smlouvu vypovědět.

SAR využívá ruskou satelitní navigační technologii GLONASS jako zálohu pro západoevropský zbraňový systém, sdělil francouzský bezpečnostní expert.

Soutěž o zakázku na dodávku obou satelitů probíhala déle než deset let a zahrnovala původně 11 nabídek. Ve finále zůstaly nabídky francouzských a amerických firem. Zvítězila francouzská strana - podle zdroje v SAR proto, že State Department trval na omezení pro využití systému. Není jasné, zda Francouzi dokážou problematické součástky nahradit.

Francouzské satelity pro SAR mají zajistit velmi vysoké optické rozlišení a zakódované údaje mohou být použity k navádění střel s plochou dráhou letu na cíle v Íránu, sdělil jeden ze specialistů.

Obecně vzato, arabské země Perského zálivu rozdělují své akvizice tak, aby omezily závislost na USA. Letectvo SAR používá současně americké letouny F-16 a francouzské Mirage 2000-9, zatímco Saúdové vedle F-15 provozují také evropská Tornada a Eurofightery.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7368

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2014