POPULISMUS:

Britský ministr financí se snaží mluvit "lidově"

16. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Členové současné britské vlády jsou tak trochu jako děti. Jsou to relativně mladí muži z milionářských rodin, produkty drahých soukromých internátů, kteří žijí v luxusní bublině, zcela mimo kontakt s normálním životem a světem, takže nerozumějí vůbec ničemu. Do určité míry existuje paralela se situací v české Poslanecké sněmovně, kde poslanci také léta čachrují jen mezi sebou a vazbu na normální život země vůbec nemají, netuší, která bije a co si myslí normální občan. Je k nevíře, jak se mohl takový omezenec, jako britský premiér David Cameron, vůbec uplatnit v politice. Vždycky když slyším v televizi jeho nesmysly, mám pocit, že na mě mluví jakýsi arogantní teenager, neznalý ničeho.

Britským občanům ovšem jde "elitářské" zázemí vrcholných britských politiků silně na nervy. V Británii, kde stále hraje významnou roli jazykový přízvuk, který každého Brita neomylně definuje regionálně i sociálně, mají absolventi drahých soukromých internátů charakteristický nezaměnitelný přízvuk, který drtivou většinu národa irituje.

Satirický pořad televize BBC Have I Got News for You nyní odhalil, jak britský ministr financí George Osborne na veřejnosti mluvil ještě před několika lety a jak mluví nyní. Ze srovnání klipů jeho vystoupení z doby jindy a nyní vyplývá neuvěřitelně komická skutečnost, že Osborne při veřejných vystoupeních nyní záměrně potlačuje svou hyperkorektní elitářskou výslovnost a snaží se mluvit "obyčejně", jako popelář.

Je to samozřejmě pokrytectví, ale co by politik neudělal pro svou volební popularitu.

0
Vytisknout
8837

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014