Polka porodila na toaletě provozovny britského zaměstnavatele, později byla zatčena

17. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Na Nový rok v prodejně firmy Sports Direct v Shirebrooku porodila mladá žena syna na toaletě. Po několika dnech byla zatčena kvůli "zanedbání svých povinností". Podle Gazety Wyborczej se ovšem zřejmě jednalo o zaměstnankyni v sedmém měsíci těhotenství, které se udělalo zle a žádala, aby směla odejít domů. To jí zaměstnavatel neumožnil, naopak na ni později zavolal policii.

Na začátku proběhla britskými médii zpráva, že mladá žena z "Východní Evropy" byla zatčena kvůli porodu dítěte za "nezvyklých okolností". K porodu mělo dojít v Shirebrooku na toaletě prodejny firmy Sports Direct. Ta prodává oděvy a sportovní doplňky ve zhruba 400 provozovnách po celé Británii. Firma odmítá zprávu komentovat.

Ze zpráv britských médií vyplývá, že osmadvacetiletá žena porodila chlapce a oba byli ve vážném stavu převezeni do nemocnice. Zdravotníky přitom do prodejny zavolala policie, která se po několika dnech rozhodla ženu zatknout kvůli obvinění ze zanedbání péče. Antiimigrantský tabloid Daily Mirror napsal, že žena dítě chtěla opustit.

Ze zpráv polských zaměstnanců firmy Sports Direct však vyplývá, že žena byla v prodejně zaměstnána, před porodem se měla hlásit u vedoucího směny, oznámit mu, že je jí zle, a požádat, zda smí odejít domů. Vedoucí směny jí nařídil zůstat v práci.

Gazeta Wyborcza kontaktovala konzulát v Manchesteru a zjistila, že policie Polce původně bránila v kontaktu s konzulátem. V danou chvíli není dotyčná ve vězení, ale čeká ji soud.

Firma Sports Direct, jak o tom mnohokrát informoval např. deník Guardian, většinu zaměstnanců zaměstnává na základě tzv: "zero hours" kontraktu, který jim nezaručuje žádnou práci, a tedy ani žádný příjem. Jak píše list Gazeta wyborcza, tyto "zero hour contracts" způsobují, že zaměstnanci pracují do úpadu, když práce je, protože si nemohou být jisti, že je druhý nebo třetí den zaměstnavatel nepošle domů bez práce a bez peněz.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
11449

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2014