Human Rights Watch: Obamova reforma NSA je nedostatečná, hrozí cenzura internetu

21. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Prezident USA Barack Obama ve své reformě služby NSA nezašel dost daleko a dostatečně neomezil její špionážní aktivity. Ty nadále porušují právo na soukromí jednotlivců, sdělila agentuře Reuters organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Obama v pátek zakázal NSA odposlouchávání politiků spojeneckých zemí a zahájil kontrolu ohromného množství údajů o amerických občanech, aby doma i za hranicemi přesvědčil, že bere vážně údaje zveřejněné bývalým zaměstnancem služby Edwardem Snowdenem.

"Vše co Obama nabídl je jakési vágní ujištění, že komunikace lidí bude odposlouchávána pouze tehdy, pokud bude v sázce národněbezpečnostní zájem, což je dost mlhavý široký standard," řekl ředitel HRW Kenneth Roth pro Reuters v Berlíně.

Podle něj opatření nepřinesla uznání práva na soukromí cizinců mimo USA. Navíc dodal, že neexistuje důkaz, že by shromažďování komunikačních údajů bylo důležité pro bezpečnost.

Ve výroční zprávě HRW tvrdí, že existuje riziko cenzury internetu vyvolané možnou snahou vlád mimo USA bránit Američanům v přístupu ke komunikačním datům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7386

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2014