Putin varoval Brusel, aby se "držel dál" od ukrajinské krize

29. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Zatímco Van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznili, že mezi ukrajinskými dohodami s Bruselem a Moskvou není žádný protiklad, Putin řekl jasně, že jeho dohoda s Janukovyčem je neslučitelná s podpisem Kyjeva pod nabídkou EU.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Evropu, aby se držela dál od Ukrajiny. Udělal to v okamžiku, kdy Brusel vyslal zástupce, aby se pokusil zprostředkovat v desetitýdenním střetu mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí v ulicích.

Ruská intervence v Bruselu následovala po největším ústupku prezidenta Janukovyče vůči opozici. Prezident odvolal sou pravou ruku, premiéra Azarova, i vládu, a slíbil zrušit drakonické zákony kriminalizující protest a svobodu slova.

Putin se setkal s lídry EU poprvé od listopadového střetu mezi Kremlem a Evropou ohledně budoucnosti Ukrajiny, který vyvolala krize v Kyjevě. Komisařka pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová se zúčastnila setkání s Putinem v Bruselu a poté odcestovala do Kyjeva pokusit se zprostředkovat řešení krize.

"Čím více je zprostředkovatelů, tím více problémů," řekl Putin. "Nejsem si jistý, že Ukrajina potřebuje zprostředkovatele." Poznamenal, že by si Evropští představitelé stěžovali, kdyby Rusko během minulých čtyř let vyslalo vyslance kvůli řecké nebo kyperské krizi. Zároveň řekl, že Rusko do krize nebude zasahovat.

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy trval na tom, že Ashtonová bude jednat s oběma stranami na základě "demokratických pravidel" a jejím cílem je předejít eskalaci násilí.

Zatímco Van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznili, že mezi ukrajinskými dohodami s Bruselem a Moskvou není žádný protiklad, Putin řekl jasně, že jeho dohoda s Janukovyčem je neslučitelná s podpisem Kyjeva pod nabídkou EU.

"Nejpravděpodobněji nedodržíme preferenční dohody s Ukrajinou, pokud podepíše asociační dohodu [s EU]", prohlásil Putin.

"Nemůžeme předstírat, že vše je v pořádku, když to v pořádku není," řekl Barroso.

Rusové se s EU dohodli na vzniku pracovní skupiny expertů, která by měla jednat o detailech dohod nabídnutých Kyjevu Bruselem. To je zřejmě ústupek Moskvě, protože to byl jeden z prvních požadavků vznesených poté, co Janukovyč v listopadu odmítl nabídku EU.

Bývalý pracovník ukrajinského ministerstva zahraničí sdělil, že Kreml za scénou vyvíjí na Janukovyče ohromný tlak a vyzývá ho, aby s protestujícími jednal drsněji. "Ukrajina je bez peněz. Pokud Rusko přestane Janukovyče financovat, nebude schopen platit své loajální příznivce," řekl tento diplomat.

Když Janukovyč přijal ruské peníze a odmítl partnerství s EU, došlo k prvním protestům v Kyjevě. Od té doby se k demonstrantům připojily politicky radikální skupiny a došlo k masivnímu násilí v ulicích, včetně zabití několika demonstrantů, za něž policie odmítá zodpovědnost. O víkendu vláda diskutovala o možnosti vyhlásit výjimečný stav.

Navzdory Janukovyčovým ústupkům opozice trvá na jeho vlastní rezignaci, předčasných prezidentských volbách a amnestii pro zatčené během protestů.

Lídři středoevropských zemí hraničících s Ukrajinou se mají dnes sejít v Budapešti k jednání o probíhající krizi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13381

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014