O vydírání v některých nemocnicích

1. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Jeden příběh se zrušeným poplatkem za nemocnici, který se mi osobně stal, píše čtenář, který se obává identifikovat zmíněnou nemocnici i sám sebe.

Včera zvoní manželce telefon....

Manželka: Prosím...

Hlas: Dobrý den tady B*****, sociální pracovnice. Vy u nás máte maminku.

Manželka: Ano, máme, to je manželova matka.

Hlas: A víte, že byly zrušeny regulační poplatky za den pobytu v nemocnicích?

Manželka: Ano, víme.

Hlas: Takže já Vám nechávám u maminky ve stolku smlouvu o každoměsíčním sponzorském daru 4000 Kč, který nahradí ten poplatek co byl za den ve výši 100 Kč, tedy 3000 Kč až 3100 Kč.

Manželka: Prosím?

Hlas: No, víte, nemocnice musí z něčeho žít. Ale pokud nepodepíšete, můžete si maminku obratem vyzvednout.

Manželka: Ale ona má několik lékařských diagnóz proč tam musí být, že?

Hlas: No, to by pan doktor ty diagnózy přehodnotil, že...

Zde přerušuji, komunikaci a vydávám rozkaz: "Slib jim co chtějí, podpis, peníze cokoliv, poděkuj a už mlč." Evidentně jsem slyšet až do nemocnice.

Hlas: no máte rozumného manžela, ten to okamžitě pochopil.

Manželka: děkujeme, smlouvu obratem přijedeme podepsat.

Víte na tomto příběhu je nejsmutnější, že se mi včera stal. Další smutné věci už jsou jen ty, že při jednání o zdraví Vašeho nejbližšího nikdy nejste rovnocenným partnerem při jednání s lékařem, nemocnicí atd. Vždy se může stát, že Vám lékař přehodnotí u Vašeho blízkého diagnózu a napíše že maminka už běhá po nemocniční zahradě a prozpěvuje i když už tři roky nehnula ani okem. Když si budete stěžovat, tak se prostě stav zhoršil. Míst pro dlouhodobé pacienty je málo a na základě předchozí diagnózy Vám příbuzného z takového lůžka vyhodí. A co Vám zbyde? Dát výpověď v práci a starat se o něj od rána do večera (finančně dostanete jeho důchod a časem i příspěvek tedy 8000 Kč důchodu a 6000-8000 Kč příspěvku). Vzhledem k tomu že splácíte hypotéky, leasingy máte malé dítě a běžný nájem cca kolem 10.000 Kč komplet včetně energií budete žít Vy plus pacient a celá rodina za 4000 Kč až 6000 Kč.

Z výše popsaného pak je patrné že nemáte na výběr a nejste rovnocenný partner. Proto Vám všem na facebooku přiznávám, že smlouvu podepíši, sponzorské dary zaplatím a ještě budu rád, že hodná nemocnice nechce více, protože bych to samozřejmě taky musel zaplatit.

Závěrem již jen konstatuji, že jméno a město tohoto zdravotnického zařízení sem nenapíšu, neb prostě a jednoduše nechci míti problémy. Pracují v něm na řadových pozicích sester a ošetřovatelek i na pozicích lékařů erudovaní lidé, kteří se o pacienty starají tak jak by to v Praze za několikanásobek peněžních prostředků nesvedl nikdo. Všichni tito lidé, kteří se dnem a nocí starají o těžce nemocné lidi mají jen jeden problém a tím je "ta kurva ekonomika", tedy to že musí z něčeho žít, platit daně a jídlo pro své děti a nemohou tedy zřejmě jinak než zdroje, které stát nedává prostřednictvím zdravotních pojišťoven sehnat jinak než tak jak jsem výše popsal. Z druhého pohledu je ale nutné vzíti v potaz, že již zřejmě mnoho lidí v ČR si nemůže dovolit doplácet tisíce měsíčně ze svého (nad rámec důchodu nemocné osoby) a dostanou se do velmi svízelné situace.....já chybějící peníze v domácím rozpočtu vyřeším tak, že budu prostě více pracovat i na úkor svého zdraví a odpočinku a jsem rád za tuto možnost, neb i takovou každý nemá.

Chtěl bych bez jakékoliv ironie v hlase poděkovat všem zdravotním sestrám, ošetřovatelkám a lékařům, kteří se dlouhodobě nemocné starají, protože je to práce náročná a velmi nervově zatěžující a popřát jim i nám rodinám těžce nemocných pacientů, aby konečně už někdo našel jakékoliv řešení z tohoto neskutečného stavu ve kterém se už osobně (...) let pohybuji.

Hezkou sobotu přátelé....

0
Vytisknout
29515

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2014