DEMOKRACIE:

Německé banky odmítají vést konta levicovým, pravicovým a náboženským extremistům

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve Vašem článku "Commerzbank zrušila účet matce komunisty" píšete, s odvoláním na článek Bernda Kastnera v "Süddeutsche Zeitung", že Kerem Schamberger měl už tři roky u Commerzbank konto, píše Petr Pelikán.

Jak lze snadno z článku v "SZ" zjistit, Kerem Schamberger žádné konto u Commerzbank neměl a nemá. On sám je klientem Sparkasse.

Problematika onoho případu spočívá v tom, že matka Kerema Schamberga, která je již 45 let klientkou Commerzbank, mu udělila před třemi lety plnou moc pro své konto pro případ, kdyby se jí něco stalo. V prosinci 2013 ji banka telefonicky kontaktovala a oznámila jí, že nemùže tuto plnou moc na základě znalostí o zplnomocněném do budoucnosti dále udržovat. Na dotaz, o jaké informace se jedná, zaměstnankyně banky konkrétně neodpověděla, sdělila jen, že přišly z vnitřního oddělení banky a ona o tom nesmí mluvit. Na následující e-mailový dotaz odpověděla banka výpovědí konta. Zda je to správnéči nesprávné, morální či nemorální, to otázka. Je ale víc než svùdné jen cíleně vybírat informace.

V tomto kontextu je nutné uvést, jak již v roce 2012 psal časopis "Focus", snaží se německé banky (nejen Commerzbank) od počátku vyloučit, aby se jejich klienty stali levicoví, pravicoví a religiózní extrémisté. Jak se lze dočíst, vyhodnocuje Commerzbank pravidelně zprávy "Ústavní ochrany". Na tomto základě zrušila například v roce 2008 konto pravicového extremisty Ralfa Wohllebena.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
9452

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014