O vydírání v některých nemocnicích

1. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Jeden příběh se zrušeným poplatkem za nemocnici, který se mi osobně stal, píše čtenář, který se obává identifikovat zmíněnou nemocnici i sám sebe.

Včera zvoní manželce telefon....

Manželka: Prosím...

Hlas: Dobrý den tady B*****, sociální pracovnice. Vy u nás máte maminku.

Manželka: Ano, máme, to je manželova matka.

Hlas: A víte, že byly zrušeny regulační poplatky za den pobytu v nemocnicích?

Manželka: Ano, víme.

Hlas: Takže já Vám nechávám u maminky ve stolku smlouvu o každoměsíčním sponzorském daru 4000 Kč, který nahradí ten poplatek co byl za den ve výši 100 Kč, tedy 3000 Kč až 3100 Kč.

Manželka: Prosím?

Hlas: No, víte, nemocnice musí z něčeho žít. Ale pokud nepodepíšete, můžete si maminku obratem vyzvednout.

Manželka: Ale ona má několik lékařských diagnóz proč tam musí být, že?

Hlas: No, to by pan doktor ty diagnózy přehodnotil, že...

O zneužívání profese sociální práce

2. 2. 2014 / Radka Janebová

čas čtení 4 minuty

Jsem zvědavá, zda se sociální pracovníci a pracovnice ohradí proti takovéto neetické praxi [vydírání příbuzných pacientů], která je v rozporu s posláním jejich profese. Zda se spojí s Ministerstvem práce a sociálních věcí, pod jehož gesci spadají a budou situaci řešit společně? Anebo si nechají takové zneužití líbit, budou dál mlčet a nechají házet špínu na svou profesi?

Jako sociální pracovnice a vyučující sociální práce na vysoké škole jsem pobouřená článkem "O vydírání v některých nemocnicích", kde pisatel popisuje, jak jeho manželce volala sociální pracovnice z nejmenované nemocnice, aby z ní vymohla tzv. "každoměsíční sponzorský dar 4 000 Kč, který má prý nahradit bývalý regulační poplatek v nemocnicích.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková:

Největším problémem jsou exekuce

2. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Největší problém jsou exekuce. Náklady, které s nimi souvisí a kde máme neslavné prvenství v Evropě. Když na pohledávku ve výši tisíc korun připadají náklady na její vymožení kolem 17 tisíc, zatímco někde jinde jsou to dva nebo tři nebo maximálně pět tisíc, tak to už je na okamžité řešení. Je to zneužití práva. Není možné z dlužníka, který už má jeden problém, udělat "dojnou krávu". Vidím dvě cesty. Zaprvé vydat novou vyhlášku. To je v kompetenci ministerstva. Do tří, čtyř měsíců. Dále máme možnost ovlivnit soudy, které rozhodují o nákladech. Ale bez legislativy to nepůjde. Na dobrou vůli a na to, že ovlivníme soudce, advokáty a exekutory se spoléhat nemůžeme.

Zdroj: ZDE

Paní Válková, kdy poskytne stát odškodné občanům, kteří byli parazitickými a vyděračskými praktikami exekutorů existenčně zničeni? ptá se Jan Čulík.

Jak český stát plánovitě ničí nevinné občany

1. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Děkuji za pomoc všech lidí, já i děti jsme neskutečně vděční. Podařilo se nám sehnat pronájem, tak alespoň ta střecha nad hlavou. Čtyřicáté narozeniny jsem oslavila vysvědčením od dětí, i přes všechno, co se děje, všechny mají vyznamenání, ale budoucnost vidím bledě, píše Jana Džbánková.

SLUŠNÝ STÁT SE NEHOJÍ NA NEJSLABŠÍCH

Exekuce dusí stále víc důchodců. Loni jich bylo přes 70 tisíc

1. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Česku přibývá lidí, kteří mají exekuci na důchod. Na konci loňska jich bylo už skoro 71 000. Od roku 2006 se tak jejich počet více než zdvojnásobil. Jen za minulý rok se zvedl o skoro 3400. Vyplývá to z údajů, které v pátek poskytla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Zdroj: ZDE

Proč prezident Zeman pohostí jednoho z nejhorších diktátorů světa?

1. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Jsa si vědom toho, že návštěva uzbeckého hrdlořeza Islama Karimova na Pražském hradě a jeho přátelská rozmluva s Milošem Zemanem bude detailně rozcupována, už jen proto, že současný prezident "živí" armádu novinářů sice existujícími, ale řádně nafouknutými excesy, nelze o této události nepsat a nezmínit jisté okolnosti, jež mediální mainstream pravděpodobně opomene.

Channel Four zdokumentoval násilí ruských ultrapravicových skupin proti gayům

2. 2. 2014

čas čtení 1 minuta



Šokující dokumentární materiál o násilí, které páchají ultrapravicové skupiny v Rusku proti homosexuálům a lesbičkám, natočili britští reportéři pro dokumentární pořad televize Channel Four Dispatches, který se bude vysílat tuto středu ve 22 hodin britského času. Film dokumentuje systematické zastrašování a ponižování gayů a lesbiček aktivisty z organizací Rodiče Ruska a Occupy Paedophilia. "Natáčeli jsme tyto aktivisty s jejich vědomím a považuju za opravdu šokující, že jen několik málo z nich nás požádalo, abychom v záběrech zastřeli jejich obličej. Všichni jsou přesvědčeni, že to, co dělají, je správné," konstatovala Liz Mackean, autorka filmu.

Manažerská kultura zastrašování a šikany ohrožuje i britské zdravotnictví

2. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

David Prior, předseda regulačního orgánu pro britské státní zdravotnictví, tzv. Care Quality Commission, zdůraznil, že se britské zdravotnictví musí zbavit zastaralých pracovních praktik, musí odstranit široce rozšířené šikanování a zastrašování zaměstnanců a zlikvidovat škodlivou propast mezi manažery a klinickými odborníky.

Všechny státní instituce v Británii, univerzity, zdravotnictví, BBC, v současnosti řídí podnikatelští manažeři, kteří nemají odbornost pro odvětví, které řídí. Mezi těmito manažery a jim podřízenými odborníky zuří konflikt.

Do Evropy se vrací americké tanky. Je jich devětadvacet

1. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Do německého výcvikového zařízení Grafenwöhr na východě Bavorska, potažmo ovšem do Evropy, se po krátké nepřítomnosti vracejí americké tanky. Je jich 29 - slovy devětadvacet - a jde o nejnovější variantu věkovitého Abramsu, M1 A2 SEP. Starostlivě načasovaný a medializovný PR tah Pentagonu nicméně snadno vyrovnal bojovou kapacitu celého zbytkového tankového vojska Armády České republiky.

Vyjádřete se Evropské unii k přezkoumávání kopírovacího monopolu

1. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rád bych požádal redakci, zda by na svých stránkách mohla sdělit informaci občanům týkající se veřejné konzultace Evropské komise k přezkoumání kopírovacího monopolu (copyright), píše Martin Lovak. Do 5. března 2014 (termín byl o měsíc prodloužen) mají všichni občané Evropské unie právo na vyjádření svého názoru a Evropská komise je jej povinna akceptovat.

Bohužel mi přijde, že tato událost není medializována. Co je potřeba udělat? Stáhnout si originální formulář z webu: (ODT) ZDE (WORD) ZDE

Existuje i formulář v češtině Ministerstva kultury: ZDE

Důležité je ale vyplnit originální dokument (ODT nebo WORD). Vyplnit jej lze i v českém jazyce. Takto vyplněný dokument je nutné zaslat na adresu: markt-copyright-consultation@ec.europa.eu, a to nejpozději do 5. března 2014 (na pozdní odeslání nebude brán zřetel).

Další informace jsou ZDE

Místo škrtů šetření

31. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když Petr Nečas vedl ODS na jaře 2010 do Sněmovních voleb, měl dvě hlavní hesla: boj proti korupci a rozpočtová zodpovědnost. Po volbách se stal premiérem koaliční vlády ODS-TOP09 s velkou většinou ve Sněmovně. Zřejmě jediným opravdu pozitivním krokem této vlády, než se postupně v mnoha skandálech přeměnila její sněmovní většina v menšinu, byla změna na nejvyšším státním zastupitelství, kdy paní Veseckou, která se proslavila v čunkiádě, nahradil pan Zeman.

Vodovodní kohoutek a Člověk v tísni

1. 2. 2014 / Michal Z. Čenko

čas čtení 5 minut

Jistě nejsem sám, kdo si povšiml, že veřejně právní televize šmahem dohánějí soukromé, morálně a duševně nesvéprávné televize. Krásným příkladem se stávají televizní noviny, například zrovna v neděli dne 26. 1. 2014 (ČT 1) měli diváci možnost se dobře pobavit mediálními výtvory hodnými bývalého estébáckého normalizačního režimu před 25 lety.

Tak máme konečně vládu

1. 2. 2014 / Ivan Jordák

čas čtení 3 minuty

. Něco málo přes tři měsíce od voleb, přes všechna varování, přes rozpaky ve vítězné straně, co si s takovým vítězstvím počít, přes vynucené pohovory prezidenta s kandidáty na ministerská křesla, přes nezbytnost přijetí i nepřijetí nějakého služebního zákona, navzdory varování zejména pravicových novinářů a politologů, stejně jako podivným připomínkám vrcholných představitelů TOP 09 nebo ODS, máme vládu. Tedy vládu parlamentní, vládu vzešlou z voleb, vládu, která by měla mít důvěru, a nahradí vládu, která důvěru nemá, píše Ivan Jordák.

Princ Charles kritizoval popírače globálního oteplování

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Anglický princ Charles zaútočil na klimaskeptiky. Charakterizoval je jako "brigádu bezhlavých kuřat" a obvinil "vlivné skupiny popíračů globálního oteplování", že zastrašují veřejnost.

Princ Charles už dlouho vede kampaň za zvýšení povědomí o globálním oteplování. I v minulosti už několikrát kritizoval klimaskeptiky. Tentokrát to učinil při projevu před udílením cen mladým ekologickým podnikatelům v Buckinghamském paláci.

"Je záhadné, musím říci," že v našem moderním světě máme takovou slepou víru ve vědu a techniku, že všichni přijímáme všechno, co nám o čemkoliv věda sděluje - s jedinou výjimkou klimatologické vědy," řekl ve svém projevu princ a pokračoval:

Za špatné poměry ve škole si mohou učitelé sami

1. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vážení,

reaguji na článek "Škola bojovou hrou". Celé to téma je nafouknutá bublina. Učitel si za mnoho věcí, které se mu dějí, může sám.Je-li dostatečně sebevědomý, hrdý, vzdělaný, přátelský, moudrý, má s dětmi trochu jiné zkušenosti. Všechny tyto dětské pózy totiž pramení z nedostatku péče a lásky v rodinách. Tam hledejte příčinu.

A taky ve společnosti, ta rodinu nepodporuje, nevytváří vhodné vzory, média jsou příšerná a o představitelích státu ani nemluvě. Nemůžete všechno házet jen na děti a mládež!

Zdraví učitelka Anna Dubová.

Rusko může být vítězem měnových válek

31. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Investoři stojí ve frontě na ruský rubl, když výprodej na rozvíjejících se trzích stlačil cenu této měny na historické minimum. Ale někteří analytici vidí tento problematický vývoj pozitivně, protože pro vládu to fakticky znamená "levné peníze" ve státní kase.

SIPRI: Tržby největších světových zbrojařských firem v roce 2012 opět klesly, výjimkou Rusko

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

KD│ Prodej zbraní a vojenských služeb u stovky největších světových zbrojařských firem v roce 2012 již podruhé za sebou meziročně klesl. Výjimku představuje sedm ruských zástupců v tomto ratingu, jejichž prodej ve sledovaném období v průměru vzrostl o 28%. Konstatuje to dnes zveřejněná analýza renomovaného Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).

CO ČESKÉ DENÍKY NENAPÍŠÍ

Commerzbank zrušila účet matce komunisty

31. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

ŠOK│ Myslela si, že to bude legrace. Ale Commerzbank to myslela vážně: Zrušila 62leté ženě bankovní účet - protože její syn Kerem Schamberger, (27) je členem mnichovské organizace Německé komunistické strany (DKP) . "Podle bodu 19 odst. 1 našich podmínek"...

(Upřesnění od Petra Pelikána k tomuto článku je ZDE)

DEMOKRACIE:

Německé banky odmítají vést konta levicovým, pravicovým a náboženským extremistům

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve Vašem článku "Commerzbank zrušila účet matce komunisty" píšete, s odvoláním na článek Bernda Kastnera v "Süddeutsche Zeitung", že Kerem Schamberger měl už tři roky u Commerzbank konto, píše Petr Pelikán.

Jak lze snadno z článku v "SZ" zjistit, Kerem Schamberger žádné konto u Commerzbank neměl a nemá. On sám je klientem Sparkasse.

Američané špehovali účastníky rozhovorů o globálním oteplování

31. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozvojové země reagovaly hněvivě na odhalení Edwarda Snowdena, že Spojené státy špehovaly ostatní vládní delegace na kodaňském summitu o globálním oteplování, který se konal r. 2009.

Z dokumentů prozrazených Edwardem Snowdenem vyplývá, že americká špehovací agentura NSA monitorovala komunikaci mezi klíčovými účastníky konference už před konferencí i během ní, takže měla americké delegace předem informace o důvěrných postojích vládních delegací k diskutovaným tématům.

Jairam Ramesh, tehdejší indický ministr pro životní prostředí a klíčová osoba při jednání, jehož se účastnilo 192 států a 110 hlav států,reagoval: "Proč to sakra dělali a co nakonec z Kodaně měli? Bylo to od nich naprosto pitomé. S veškerou tou jejich technologií, nakonec Základní země (Brazílie, Jihoafrická republika, Indie a Čínu) Obamu zachránily. K čemu bylo všechno to špehování?"

Martin Kro, poradce rozvojových zemí na summitu a ředitel thinktanku South Centre, zdůraznil: "Hráli byste poker s někým, kdo vám nahlíží do karet? Takovéto špehování je prostě nepřijatelné. Při takovýchto jednáních by mělo existovat ujištění, že mocní účastníci nezneužijí své technologické nadřazenosti. Při takto složitém vyjednávání je zapotřebí maximální dobré vůle a důvěry. Je to naprosto klíčové. Pokud nemají všichni rovné podmínky, rozhodí to rozhovory."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

Proč Hořící keř není dobrý film

31. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Scénář mladého "objevu roku" Štěpána Hulíka svou schematičností místy připomíná školní cvičení. Hulík scénářem debutuje, při studiu se věnoval období normalizace, tudíž měl pro téma historickou průpravu. Postavy v jeho pojetí jsou však buď kladné, anebo záporné, málokterá z nich dokáže působit přesvědčivě, ze scénáře je také velmi cítit, že ho psal člověk, který tuto dobu sám neprožil. Rozporuplnost je energií, která by tomuto významnému momentu české historie slušela ze všeho nejvíc. Pokusy o vyvážení černobílého pohledu zde jsou, nevycházejí však z kořenů scénáře samotného, spíš působí, jako by byly aplikovány dodatečně. Agenti StB například sem tam dojatě zmíní své děti, abychom nezapomněli, že i oni mají lidské srdce.

Kateřina Nechvílová, zdroj: ZDE

Obamova administrativa "válčí" ve 134 zemích světa

31. 1. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Investigativní novinář Nick Turse se zevrubně zajímá o to, jak funguje a probíhá "tajná válka", již v řadě koutů planety vede jeho vláda. Turse, ale i další elitní novináři, jako je namátkou Jeremy Scahill, tak odhalují skutečný a děsivý obraz celosvětového tažení proti terorismu v režii Obamovy administrativy, potažmo Pentagonu.

Konec evropské brigády?

31. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Hollande a britský premiér Cameron se dnes sejdou na bezpečnostním summitu v Oxfordshiru. Mluvit se bude mj. o společné jednotce v síle 10 000 mužů, jež by měla vzniknout za dva roky. Projekt společné francouzsko-německé brigády v síle 5 000 mužů v Müllheimu mezitím získává pozornost leda tím, že se o něm kvůli nezájmu Paříže úplně přestává mluvit. Nebýt zprávy, že Francouzi jednotku letos oslabí o tisíc vojáků, nikdo by si na ni nevzpomněl.

Které chyby (ne)lze přejít

31. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Ať prezident republiky dělá, co dělá, vždy se vyrojí nějaký ten odsudek, že vše dělá špatně. Kdyby na hrubé chyby v nominačním dopise neupozornil, byl by dozajista nařčen, že něco záměrně zatajil. Tím, že si na ně posvítil (nechme nyní stranou formu, jak to učinil, a skutečnost, že vše jde říci různým způsobem), vyvolal v mnohých nevoli s tím, že mu údajně chybí nadhled a shovívavost. Že se přece nestalo nic tak hrozného -- a že se sám už několikrát přeřekl.

29181

Koutek reklamní tuposti:

Máte rádi Sochi? aneb Makaronské hry 2014

31. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Už když jsem si před šesti lety během letních olympijských her v Pekingu (které byly v českém veřejném prostoru z větší části inzerovány jako olympiáda v Beijingu) prohlížel seznam míst, která aspirují na dějiště dalších olympiád, bylo mi jasné, že kromě olympijských máme před sebou i další makaronské hry.

Čtyřdenní pracovní týden jako způsob přerozdělování

30. 1. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Zvykli jsme si slýchat, že naše společnost je post-(zde si dosaďte co chcete). Není zcela jasné, kdo daný zlom definuje a již vůbec ne, proč by zrovna naše generace měla být na rozhraní vývoje. Taková rozhraní jsou často rozplizlá. Představa umělce, který před nedělí vytvoří moderní dílo, aby v pondělí začal umělcovat post-moderně, je jistě absurdní.

Česká propaganda

O vraždění Ariela Šarona, které český tisk ignoruje

30. 1. 2014

čas čtení 7 minut

Prověřoval jsem zprávy, které se objevily v tisku tento měsíc o Arielu Šaronovi po jeho smrti 11. ledna 2014. Mnoho informací o něm je dostupných na několik kliknutí: Wikipedie, stránky OSN i samotného Izraele. Porovnáním jsem zjistil, že českému tisku, rozhodně tomu nejčtenějšímu, se bohužel nedá věřit jediný odstavec. Zároveň se s tím však odkrylo něco vzrušujícího, velice optimistického. Díky mnoha zdrojům, které jsou každému okamžitě před očima, lze prožívat vlastní detektivní dobrodružství. Dozví se při něm člověk stokrát více o světě, než louskáním novin. O tom je můj článek. Jenom dodám, že nejsem novinář, nepohybuji se mezi intelektuály, jsem obyčejný zvědavý čtenář, píše Lukáš Stříteský.

K tomu: BBC: Obviňujeme: Izraelský premiér Ariel Sharon by měl být postaven před soud

Evropská unie musí odpovědět na ruskou výzvu

30. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

KD│ Summit EU-Rusko odhalil prázdnotu uvnitř "strategického partnerství" dvou politických zón. EU potřebuje novou strategii, aby zabránila nové studené válce s Ruskem, napsal pro Deutsche Welle Ingo Mannteufel.

Příští ekonomická krize už začala

30. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Zatímco se americká média věnují vnitropolitickým tématům jako Obamův návrh na zvýšení minimální mzdy, další ekonomická krize je již zde, říká bývalý hlavní ekonom UBS George Magnus. Tato krize přichází na rozvíjející trhy, do ještě nedávno rychle rostoucích a silně zadlužených ekonomik, jako je Argentina, Brazílie, Turecko, Indie, ale také do Ruska. A jedním z hlavních center krize je Čína, která se pokouší opustit model dominantně exportní ekonomiky a přejít k modelu založenému na domácí poptávce. Na čínskou ekonomiku je však navázáno velmi mnoho dalších zemí, včetně východoevropských, a nerostoucí poptávka po komoditách a polotovarech v Číně je dostane do složité situace.

Premiér Sobotka se už asi přestal poslouchat

30. 1. 2014 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Musím si to myslet, neboť místo toho, aby trapas při jmenování vlády "omluvil" např. okřídlenou hláškou doktora Chocholouška, že se tato chyba může opakovat maximálně jednou za deset let, tak se místo toho postavil do pozice slona v porcelánu a v duchu pořekadel - Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme- a - já nic, já muzikant , vše svedl na zaměstnance Lidového domu a za jím nezkontrolovaný chybný text, čímž se stal minimálně rovnocenným spoluviníkem, je finančně potrestá. Ale to není vše.

Muži, kteří "ukradli" z popelnice vyhozené potraviny ze supermarketu, nebudou trestně stíháni

30. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská korunní prokuratura se rozhodla zrušit trestní stíhání proti třem mužům, kteří si odnesli několik potravin vyhozených do popelnice ze supermarketu Iceland. Oznámila, že si už nemyslí, že by jejich stíhání bylo ve veřejném zájmu.

Trestní stíhání proti třem mužům bylo zjevně zrušeno v důsledku vlny rozhořčení veřejnosti nad rozhodnutím prokuratury tři muže trestně stíhat. Toto rozhodnutí veřejně kritizoval i generální ředitel supermarketu Iceland.

Sobotka za to nemůže, ale...

30. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Poté, co na několik chyb v Sobotkově nominačním dopise upozornil Miloš Zeman, deník Blesk publikoval článek, v němž poukazuje na to, že chyb v Sobotkově dopise nebylo šest, bylo jich tam devět! Blesk má samozřejmě pravdu.

Ať byla motivace Miloše Zemana komentovat chyby v Sobotkově nominačním dopise jakákoliv (k tomu se nebudeme vyjadřovat, protože to jsou spekulace), z celého "skandálu" vzešla jedna záslužná věc, na kterou ovšem česká média nepoukázala.

Skutečným skandálem v této věci je otřesná úroveň pracovníků české státní správy i soudnictví. Hrubky a věcné chyby se například už léta běžně vyskytují v dokumentaci českých soudů. Považuje se to za normální. Nikdo to nekomentuje.

Je naivní se domnívat, že by hradní přestřelka nad chybami v Sobotkově nominačním dopise a následná mediální pozornost tomuto tématu mohla znamenat, že se v budoucnosti zlepší gramotnost státních úředníků - a že se bude vyžadovat, aby neprodukovali dokumenty s věcnými i gramatickými chybami?

Clapper: Janukovyč zřejmě použije sílu, aby se udržel u moci

30. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Zatímco USA údajně chystají nové sankce proti těm osobám na Ukrajině, které se uchýlí k násilí, ředitel zpravodajských služeb James Clapper varoval Senát, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč má "jasný úmysl" udržet se u moci a zřejmě použije násilí, nezákonné akty a další taktiku, která mu zajistí znovuzvolení v roce 2015.

USA: Rusko porušuje klíčovou dohodu o strategických jaderných zbraních

30. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

USA informovaly své partnery v NATO, že Rusko porušuje klíčovou smlouvu o zákazu strategických střel středního doletu (INF Treaty). Podle zpráv listu New York Times odvolávajících se na vládní zdroje ve Washingtonu Rusko od roku 2008 provádí letové testy střel s plochou dráhou letu odpalovaných ze země. Bílý dům se také v této věci vloni několikrát obrátil na Moskvu, ale bylo mu sděleno, že není třeba nic řešit.

Zbytečná evropská levice?

30. 1. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 14 minut

S odstupem tří měsíců se začíná v české levici odehrávat diskuse, co dál po parlamentních volbách. Nenápadný článek nepříliš známého autora Josefa Poláčka "Čtyři levicové artikuly" rozpoutal na stránkách internetového časopisu Deník Referendum diskusi několika publicistů (J. Hellera, M. Tejkla a dalších) o hlubších filosofických souvislostech směřování současné společnosti a o úkolech levice. Název svého článku jsem si vypůjčil od stejnojmenné stati Aleše Chmelaře v tomtéž periodiku, jen jsem připojil jemně polemický otazník. A ještě než jsem jej stačil dopsat, publikovali na stránkách Britských listů na stejné téma i Ilona Švihlíková a Marek Řezanka a v Deníku Referendum v dobrém slova smyslu provokativně Saša Uhlová a mluvčí ProAltu Jiří Karen.

Hořící keř je neuvěřitelně slabý film

29. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Přátelé mě v úterý večer donutili, abych strávil 75 minut svého života sledováním filmu Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Musím se přiznat, že něco tak špatného jsem už dlouho neviděl. Film mi působil podstatné duševní utrpení a po 75 minutách jsem ho vypnul. Ani přátelé mě nemohli přesvědčit, abych se trápil dál.

BRITÁNIE:

Tři muži budou postaveni před soud, že "ukradli" vyhozené potraviny z popelnice u supermarketu

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská prokuratura tvrdí, že je ve veřejném zájmu, aby muži, kteří si vzali jídlo z popelnice, byli stíháni za krádež

Paul May, webový designer na volné noze, bude příští měsíc postaven před soud za to, že si vzal z popelnice u supermarketu Iceland několik vyhozených rajčat, houby a sýr. May se u soudu hodlá hájit tím, že neučinil nic protizákonného a jídlo si z popelnice vzal, protože musí něco jíst. Nepovažuje za protizákonné vzít si jídlo z popelnice, které jinak skončí na skládce.

Putin varoval Brusel, aby se "držel dál" od ukrajinské krize

29. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Zatímco Van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznili, že mezi ukrajinskými dohodami s Bruselem a Moskvou není žádný protiklad, Putin řekl jasně, že jeho dohoda s Janukovyčem je neslučitelná s podpisem Kyjeva pod nabídkou EU.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Evropu, aby se držela dál od Ukrajiny. Udělal to v okamžiku, kdy Brusel vyslal zástupce, aby se pokusil zprostředkovat v desetitýdenním střetu mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí v ulicích.

Kravčuk: Ukrajina na "pokraji občanské války"

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

První ukrajinský prezident Leonid Kravčuk během parlamentní debaty o amnestii varoval, že země je na "pokraji občanské války", a vyzval všechny zainteresované, aby jednali "s nejvyšší zodpovědností".

Supermarket Iceland se dotazuje britské státní prokuratury, proč žaluje muže, kteří si vzali jídlo z popelnic

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel supermarketu Iceland konstatuje, že kontaktoval prokurátory, poté, co byli muži obžalováni, a zdůrazňuje, že jeho firma na muže nezavolala policii

"V současnosti se snažíme zjistit z britské státní prokuratury, proč se domnívá, že je ve veřejném zájmu trestně stíhat tyto tři muže," konstatoval supermarket Iceland v oficiálním prohlášení.

Malcom Walker, generální ředitel supermarketu Iceland, zveřejnil ve středu dopoledne na Twitteru několik zpráv, v nichž upozorňuje, že Iceland žádá britskou státní prokuraturu v této věci o vysvětlení, a zdůrazňuje, že zaměstnanci firmy Iceland na muže, odnášející si potraviny z popelnic, policii nezavolali. Walker se o případu dozvěděl teprve ve středu dopoledne z deníku Guardian.

Upozornil, že supermarket Iceland ve čtvrti Kentish Town na severu Londýna je vedle policejní stanice. "My jsme policii nezavolali a nepožadujeme, aby byli muži stíháni," zdůraznil. Hájil také politiku supermarketu Iceland ohledně vyhazování potravin. "Vyhazujeme daleko menší množství potravin než většina supermarketů," řekl, "jen potraviny, které se už nedají jíst a které nemůžeme ani prodat, ani rozdat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko obnovuje obchodní sankce proti Ukrajině

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Navzdory tvrzení ruského prezidenta, že Moskva dodrží své závazky vůči Ukrajině bez ohledu na to, kdo bude u moci, nejméně dvě obchodní sdružení si stěžují, že ukrajinský vývoz je opět na ruské hranici stíhán problémy. Situace je obdobná, jako v případě krátké, ale bolestivé obchodní války v srpnu. Jde o přísné pohraniční kontroly a další omezení pro ukrajinské zboží.

"Můžeme tuto informaci potvrdit", říká Genadij Čižikov, předseda Ukrajinské obchodní a průmyslové komory.

Federální celní služba Ruské federace včera zavedla režim zesílených kontrol ukrajinského zboží. To povede k přerušení dodávek ruským klientům. Informuje o tom tisková služba Federace ukrajinských zaměstnavatelů (Федерации работодателей Украины, FUZ).

Procedura zesílených kontrol postihne potravinářské, strojírenské a další zboží. Zboží je vykládáno z nákladních automobilů a vagónů, prohlíženo, kontrolovány certifikáty. Vybírají se dodatečné poplatky ve výši 5-40% ceny zboží. FUZ jedná s ruským protějškem o možnosti návratu k normálnímu celnímu režimu s poukazem na to, že i ruský byznys byl postižen zdržením a zdražením ukrajinských objednávek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Ostrovní průliv může elektřinou zásobit zhruba polovinu Skotska

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Obnovitelná energie přílivu, která by stačila k zásobení zhruba poloviny Skotska elektřinou, může být získána z jediného proudu na severním pobřeží země, tvrdí technici. Ti dokončili velmi detailní studii toho, jak velká energie přílivu může být generována turbínami umístěnými v Pentland Firth v oblasti mezi Skotskem a Orknejskými ostrovy. Podle jejich výpočtů to je až 1,9 gigawattů.

Skotský ministr školství zaútočil na "anglickou xenofobii"

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Skotský ministr školství Michael Russell zaútočil na britskou vládu. Ve svém středečním projevu zdůraznil, že britská imigrační politika je založeena na "odporné xenofobii". Označil imigrační politiku londýnské vlády za "hnusnou" a vyjádřil názor, že jejím zdrojem je euroskeptická ultrapravicová strana UKIP (Strana britské nezávislosti) a že poškozuje skotské univerzity.

29180

Koutek reklamní tuposti:

"...na všech sloupích"

29. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

... je druhý verš rýmovačky, kterou nás na základní škole častovala naše třídní učitelka, když jsme se zvěčňovali prakticky všude, kam jsme přišli. Holdingové firmy Sipox a Incheba udělaly totéž, když se rozhodly zanechat svá loga na vitrážích hlavní lodě katedrály Svatého Martina v Bratislavě.

Rusko bude pokračovat ve financování Ukrajiny, i kdyby se k moci dostala opozice

29. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Včera v Bruselu skončil summit Rusko-EU. Podle vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina na tomto fóru úvěr poskytnutý Ukrajině a snížení ceny ruského plynu dohodnuté s prezidentem Janukovyčem budou zachovány bez ohledu na to, kdo bude v Kyjevě u moci. Tyto záležitosti podle něj nejsou spojeny s konkrétní vládou, ale s národem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Obama slíbil uzavřít Guantanámo a ukončit válčení. Kritici zůstávají opatrní

29. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Prezident Barack Obama dnes přednesl Zprávu o stavu Unie. Řekl, že rok 2014 přinese uzavření věznice na kubánské základně Guantánamo, USA ukončí svou vojenskou roli v Afghánistánu a sejdou z "permanentní válečné stezky". Kritici upozorňují, že tyto sliby dal Obama již při nástupu do úřadu a má teď poslední příležitost je eventuelně splnit.

Alexej Navalnyj obvinil ruskou vládu z obrovské korupce při výstavbě stadionů v Soči

29. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rusko prý rozdalo podnikatelům bez jakéhokoliv konkursu obrovské kontrakty. Podnikatelé ruské vládě na výstavbu stadionů účtovali mnohonásobně, o stovky milionů dolarů víc, než kolik stavba skutečně stála. Dělá se to jako v ČR: cena je nízká, dokud není kontrakt udělen. Jakmile má firma kontrakt v kapse, začne zvyšovat uměle náklady.

Cena samotného olympijského stadionu byla zvýšena až čtrnáctkrát. Hokejovou arénu a bobovou dráhu postavila sibiřská firma bez zkušeností s takovými stavbami za cenu, která byla o 260 milionů dolarů vyšší než je tržní cena. Korupce a protekcionářství je podle Navalného důsledkem "uzavřenosti Putinova vládního systému".

Problém spočívá také v tom, že pouhých několik dní před začátkem zimních olympijských her nejsou některé stavby stále ještě dokončeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

87315