Venezuelská vláda hrozí, že kritikům sebere pas

23. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Venezuelské úřady hrozí, že zatčeným účastníkům protestů na pět let odebere pas. Dochází k tomu v atmosféře stále tvrdšího potlačování nepokojů, které se v posledních týdnech rozšířily po celé zemi a hrozí otevřeným konfliktem mezi vládou a opozicí.

Demonstranty v Caracasu v pátek večer zachvátil hněv, když ministerstvo oznámilo záměr odebrat pas každému, kdo bude zatčen pro "rušení klidu a veřejného pořádku nebo účast na násilných činech". "Měníme se v Kubu", zuří oponenti vlády, kteří opět vyšli do ulic ke každodenním protestům, při nichž po celé zemi došlo k devíti obětem na životech.

V pátek prezident Maduro obvinil americké zpravodajské služby, že daly "zelenou svržení" venezuelské vlády, která je v dlouhodobém sporu s "impériem" na severu. Maduro již vypověděl tři americké diplomaty, kteří podle něj konspirovali se studenty tvořícími jádro protestů, údajně "ultrapravicového" spiknutí. Ale současně také volá po jednáních s Washingtonem, což patrně indikuje obavu, že by mohl nad krizí ztratit kontrolu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7980

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014