Protikorupční pravidla ekonomiku nebrzdila; objem veřejných zakázek v roce 2013 rostl

21. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Veřejných zakázek se za minulý rok vysoutěžilo více než v roce před "transparentní" novelou. Tento výsledek platí i po korekci inflace a efektu snížení limitů pro zakázky malého rozsahu. Navzdory četným prohlášením v médiích, protikorupční legislativa jednoduše nebrzdí státní výdaje ani ekonomiku, tvrdí analýza Centra aplikované ekonomie při Univerzitě Karlově. Z dat vyplývá, že nedávné zmírnění pravidel pro veřejné zakázky ekonomickému oživení nepomůže.

"Transparentní" novela zákona o veřejných zakázkách, účinná od 1.4.2012, měla podle prohlášení celé řady veřejných představitelů a institucí brzdit ekonomiku (např. Václav Klaus, Martin Kuba, ČSSD nebo Komora administrátorů veřejných zakázek). Tyto názory lze tvrdými daty uspokojivě vyvrátit až nyní, kdy zadávání podle nových pravidel běželo celý kalendářní rok 2013. A právě z dat za tento rok je oproti roku před novelou namísto poklesu jasně patrný nárůst veřejných nákupů o 9,9 mld. Kč , tedy o 4 %.

"Jestli naše úřady z dob plánované ekonomiky něco zdědily, pak je to schopnost vyčerpat rozpočet. To se jim dařilo před novelou, a daří se jim to i po ní", vysvětluje autor studie Jiří Skuhrovec. Podle něj přitvrzení zákona nevedlo k menšímu utrácení. K útlumu trhu veřejných zakázek došlo už v letech 2010 a 2011 pod vlivem ekonomické krize a rozpočtových úspor. Zpřísněná pravidla soutěžení přišla až o rok později, jejich efekt pozorovatelný není.

Paradoxně jsou to právě protikorupční pravidla, která jsou za ve jménu podpoření ekonomiky zase uvolňována. Klíčovým krokem se stalo zdvojnásobení limitů pro zakázky malého rozsahu, rozmělněno bylo pravidlo rušení zakázek s jedinou nabídkou, Ministerstvu pro místní rozvoj dala minulá vláda za úkol navrhnout další zjednodušení. Žádné z těchto změn ale podle výsledků studie ekonomice nepomohou. Podle mezinárodních studií naopak netransparentní veřejné zakázky a korupce snižují konkurenceschopnost české ekonomiky.

0
Vytisknout
6554

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014