Moskva: Kyjev "nekontroluje situaci v zemi"; Rusko připraveno "ochránit" východní Ukrajinu

14. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko je připraveno vzít pod ochranu krajany ("соотечественников") na Ukrajině. Toto prohlášení vydalo dnes ruské ministerstvo zahraničí v návaznosti na střety proruských a protiruských demonstrantů v Doněcku. V důsledku konfliktu zemřel nejméně jeden příznivce kyjevských úřadů a desítky dalších lidí byly zraněny.

"Rusko si uvědomuje svou odpovědnost za život krajanů a spoluobčanů na Ukrajině a vyhrazuje si právo vzít lidi pod ochranu", stojí v prohlášení ruského ministerstva.

"Na mírumilovné demonstranty, kteří přišli do ulic města, aby vyjádřili svůj vztah k destruktivní pozici lidí, kteří se nazývají ukrajinskou vládou, zaútočili skupiny pravicových radikálů ozbrojené traumatickými zbraněmi a baseballovými pálkami, které se v podvečer začaly sjíždět do města z jinýc oblastí země", tvrdí ruská strana. Podle ní události dokazují, že kyjevské úřady nekontrolují situaci v zemi.

Včera večer na Leninově náměstí v Doněcku došlo ke konfliktu mezi účastníky akce "Za jednotnou Ukrajinu" a proruskými aktivisty. Příznivci Moskvy pronikli policejním kordonem a napadli protistranu. Začaly vybucovat petardy a létaly dýmovnice, došlo k nasazení slzného plynu. Policie se pokoušela vyvézt účastníky proukrajinského shromáždění autobusem, tomu ale byla proruskými demonstranty rozbita skla a naházeli do něj petardy.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11702

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2014