Lavrov a Kerry se v Londýně v pátek neshodli

15. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinská krize vstoupila do nové a nebezpečnější fáze, poté, co se v Londýně na rozhovorech v pátek neshodli americký ministr zahraničí John Kerry a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Znamená to, že je Rusko nyní v konfliktu se Západem. Jak v pátek vysvětlila reportérka rozhlasu BBC Bridget Kendal, Západ naléhá, aby Moskva vyjednávala s novou vládou v Kyjevě, a nabízí se, že bude při tomto vyjednávání fungovat jako prostředník. Moskva však proti tomu namítá, že krizi na Ukrajině záměrně vyvolal Západ, a že tedy nemůže předstírat, že by mohl být v této krizi neutrálním prostředníkem. Problémem tedy je, že zjevně neexistuje žádná neutrální síla, která by mohla pomoci vyjednávat mezi Západem a Moskvou.

Moskva v pátek nařídila další vojenské posily a referendu na Krymu se bude konat v neděli podle plánu. V pondělí zavede Západ proti Rusku sankce.

Během pěti hodin rozhovorů naléhal Kerry na Lavrova, aby bylo referendum odloženo, a protestoval proti náhlým přesunům ruských vojsk podél hranice s Ukrajinou v posledních dnech. Lavrov však nenabídl žádné ústupky.

Na tiskové konferenci po ukončení rozhovorů charakterizoval Lavrov rozhovory jako produktivní v tom smyslu, že obě strany měly možnost vysvětlit, jaké postoje zastávají, ale že nesdílejí "společnou vizi". Ve snaze postoj Ruska vysvětlit použil Lavrov mezinárodní paralely: Krym znamená pro Rusko více než Falklandské ostrovy pro Británii.

Na samostatné tiskové konferenci sdělil novinářům unavený a zdeprimovaný Kerry, že Lavrovovi předložil různé návrhy od prezidenta Obamy, ale Lavrov odpověděl, že Vladimír Putin je ochoten o nich uvažovat až po referendu na Krymu.

Kerry opakovaně zdůrazňoval, že USA nechtějí Rusku vyhrožovaat. Avšak pokračoval, že USA neuznají výsledky referenda a že pokud ho Rusko provede, bude za to muset zaplatit.

Lavrov na své tiskové konferenci zdůraznil, že se referendum na Krymu bude konat a Putin "bude respektovat vůli krymského lidu".

Lavrov vyjádřil znepokojení nad násilím v Doněcku v noci ze čtvrtka na pátek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9524

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2014