Krym: Krok od referenda, půl kroku k válce

12. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Jak se blíží referendum o statusu Krymu, na poloostrově získává na váze vojenský faktor. Včera o možnosti občanské války na Ukrajině hovořil svržený prezident Viktor Janukovyč. Přitom potenciání silové scénáře, které mohou zasáhnout do hlasování a změnit situaci na Krymu, píšou v Kyjevě, Simferopolu i Moskvě, konstatuje v Nězavisimoj gazetě Vladimir Muchin.

Ukrajinské úřady na poloostrov nepřemístily dodatečné vojenské kontingenty. Avšak po prohlášení Simferopolu o urychleném provedení referenda byly minulé pondělí ukrajinské ozbrojené síly uvedeny do plné bojové pohotovosti. A včera Rada národní bezpečnosti a obrany přijala rozhodnutí vytvořit na základě vojsk ministerstva vnitra Národní gardu. Ministr vnitra Arsenij Jaceňuk kromě jiného oznámil, že gardisté, jichž má být až dvacet tisíc, budou chránit pořádek nejen v zemi, ale také na hranici. Současně s tím, možná poprvé v postsovětských dějinách Ukrajiny, začaly masové manévry spojené s redislokací vojsk ze západního na východní a jihovýchodní směr. 9. března ale ministr obrany Igor Teňuch na zasedání vlády prohlásil, že žádné přesuny ozbrojených sil směrem ke Krymu se nepředpokládají, a později média upřesnila, manévry se konají "s cílem prověřit faktický stav bojové připravenosti ozbrojených sil".

Analýza ukazuje, že Teňuch cosi nedopověděl... Nově jmenovaný náměstek ministra obrany Petr Meched (veterán afghánské války, byl jedním z kandidátů na post ministra obrany, kterého navrhl Pravý sektor a Euromajdan) nevylučuje silový scénář řešení krymského problému. Příznivcem aktivních silových kroků v Kyjevě je zřejmě i spolupředseda Výboru parlamentní spolupráce mezi Ukrajinou a EU, byznysmen Petr Porošenko. Na setkání s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjørnem Jaglandem a rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem řekl, že "je třeba, aby došlo nikoliv k deeskalaci konfliktu, ale k deokupaci ukrajinského území".

V telefonním rozhovoru s dopisovatelem Nězavisimoj gazety jeden z obyvatelů vesnice Babenovka v Chersonské oblasti, která se nachází nedaleko od Tureckého valu (geograficky oddělujícího poloostrov od Ukrajiny), sdělil, že ukrajinské jednotky se nachází nedaleko Krymské šíje. Dvě roty Nikolajevské aeromobilní brigády se nacházejí nedaleko silnic spojujících Cherson se Simferopolem (u vesnice Stavki) a Kachovku s Armjanskem (u vesnice Kajrka) a již před týdnem tam začaly budovat blokující pozice a opěrné body. Podle místních médií byly jednotky Nikolajevské brigády předislokovány do do Geničeského rajónu kvůli kontrole trasy Moskva-Simferopol. Na nedalekých železničních stanicích Vadim, Kalančak, Novoaleksejevka se objevili pohraničníci a spolupracovníci zpravodajské služby SBU. V příhraniční oblasti vznikají velitelské a řídící prvky silových struktur.

Hypoteticky může velení ukrajinské armády v pátek seskupit u Tureckého valu některé síly a prostředky, aby se pokusilo udeřit do hloubky krymského území. (Pokud by to Ukrajinci udělali, byli by opravdu šílení, protože přesně to budou samozřejmě Rusové čekat. Pruh země spojující Chersonskou oblast je v nejužším místě široký jen 8 km, přehrazený vysokým valem a udržet takovou frontu s 20 - 30 tisíci vojáky do příchodu posil z Ruska je víceméně triviální úkol. Bez masivní, mnohahodinové dělostřelecké přípravy, k níž by Ukrajinci zřejmě neměli ani čas, ani dostatek munice, by byl útok na tomto směru sebevraždou. Otázka zní, zda jsou to opravdu Ukrajinci, kdo zde připravuje ozbrojené operace. - Pozn. KD.)

Probít se do hloubky na Krym je možno pouze s použitím tanků a další obrněné techniky. Významněji početné taktické vzdušné výsadky do hloubky krymského území jsou málo pravděpodobné, protože ukrajinské ozbrojené síly nemají vhodnou vzdušnou techniku. Vojenské námořnictvo je v zásadě zablokováno v Donuzlavě, nebo je hlídají "síly sebeobrany" v sevastopolských zálivech, takže v tuto chvíli není schopno nasazení. V Tureckém valu jsou proraženy průchody pouze pro dvě silnice a železnici. Jsou tu zřízeny blokující pozice a síly zde přítomné mají k dispozici protitankové prostředky. Možnost průniku obrněné techniky ze zálivu Sivaš od Čagarského průlivu je vyloučena.

Je pravděpodobné, že situaci budou destabilizovat destruktivní elementy, které proniknou na poloostrov jako mírumilovní obyvatelé.

Přitom Rusko bude držet v pohotovosti vojska, která se v případě destabilizace objeví na poloostrově kvůli obnovení pořádku a provedení referenda. Ale to je krajně nežádoucí scénář, neboť poskytne Kyjevu a Západu možnost tvrdit, že referendum proběhlo "na bodácích ruských vojsk".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
15722

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2014