Šéf britských euroskeptiků, kteří zřejmě vyhrají nadcházející eurovolby, chválí Putina

1. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Nigel Farage, předseda britské euroskeptické strany UKIP (United Kingdom Independence Party, Strana nezávislosti Spojeného království), která zřejmě v Británii vyhraje květnové volby do Evropského parlamentu, chválil tento týden Vladimíra Putina.

Britský deník Guardian poté zjistil, že Farage pravidelně vystupuje v ruské státem financované televizi, vysílající v angličtině, Russia Today, která je obviňována, že je nástrojem Putinovy propagandy*). Od prosince 2010 vystoupil Farage v televizi Russia Today už sedmnáctkrát. V jednom rozhovoru pro RT Farage tvrdil, že v evropských zemích není demokracie, ale "vládnou jim nejhorší lidé, jaké jsme v Evropě viděli od roku 1945".

Televize Russia Today uvádí Nigela Farage jako jednoho ze svých "mimořádných" a "nekonečně citovatelných" britských hostů. "Divákům televize Russia Today je Nigel Farage znám už daleko delší dobu než většině britských voličů," konstatuje ruská televize.

V žádném ze svých televizních rozhovorů pro Russia Today Farage nekritizoval demokracii v Rusku. Loni v srpnu Farage řekl v televizi Russia Today, že Británie zasáhne v Sýrii a v Libyii bez ohledu na hlasování v OSN a dodal, že si není jist, že syrský prezident Assad má nějaké chemické zbraně.

V debatě s šéfem britských liberálních demokratů a náměstkem premiéra Nickem Cleggem minulý týden uvedl Farage v souvislosti s Ukrajinou, že Rusko bylo vyprovokováno a že Evropská unie má na rukou krev za to, že se pokusila donutit Ukrajinu, aby se rozhodla mezi EU a Ruskem.

V jednom ze svých dlouhých rozhovorů pro televizi Russia Today zdůraznil Nigel Farage: "Evropští vedoucí politikové nejsou nedemokratičtí. Oni jsou protidemokratičtí. Jsou to velmi špatní a nebezpeční lidé. Jsou to nejhorší lidi, jakých jsme byli svědky v Evropě od roku 1945."

Farage v rozhovorech pro Russia Today opakovaně varuje před bezprostředním rozkladem EU a k tomu se vysílají záběry západních policejních jednotek, jak útočí proti demonstrantům protestujícím proti škrtům.

Časopisu GQ sdělil Farage, že nejvíce obdivuje Vladimíra Putina.

Farageovy názory v tom smyslu, že Evropská unie Vladimíra Putina v případě Ukrajiny vyprovokovala, sdílejí v Británii i někteří euroskeptičtí poslanci v Konzervativní straně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

*) Tato formulace byla po vydání článku zpřesněna, aby odpovídala originálu více než původní zkratkovité shrnutí.

0
Vytisknout
12577

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2014