Ukrajinská vláda zatkla 12 policistů za "střílení na demonstranty"

3. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Na čtvrteční tiskové konferenci v Kyjevě tvrdil nový ministr vnitra prozatímní ukrajinské vlády Arsen Aavakov, že plnou vinu za střílení na demonstranty nese ukrajinská policie a její velitelé. Odpovědnost prý jde celou policejní strukturou až nahoru, k prezidentu Janukovyčovi. Ukrajinská vláda vydala na Janukovyče za to zatykač. Rusko prý dodalo pro střelbu na demonstranty zbraně a ruská tajná služba střelbu logisticky organizovala.

Rozhlas BBC ovšem reportáž z tiskové konference Arsena Avakova uvedl osobním svědectvím svého reportéra z Majdanu, z doby střílení proti demonstrantům. Reportér BBC v audiozáběru z Majdanu konstatuje, že střelba pochází většinou z policejních kordonů, avšak nikoliv jen odtamtud, a zaznamenal, že na demonstranty střílí z okna jeho hotelu i osoba v zelené helmě demonstrantů.

Kreml prosazuje radikálně odlišnou verzi událostí. Podle jeho názoru vyvolaly násilí ultrapravicové skupiny na Majdanu, s cíleným záměrem situaci zradikalizovat. Existují také záběry, které údajně dokazují, že ostřelovači střílejí na demonstranty i na pořádkovou policii. Podle Ruska je to důkaz, že násilí páchali "provokatéři".

Zřejmě ruská tajná služba zveřejnila i rozhovor mezi komisařkou EU pro zahraniční věci Catherine Ashtonovou a estonským ministrem zahraničí Urmasem Paetem, v němž oba hovoří o možnosti, že odstřelovači mohli být z řad opozice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9436

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014