Blokáda byla úspěšná: Komunikujeme!

19. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Celkem 5 dní, počínaje 13. květnem 2014 aktivisté protestovali před vstupní branou do velkovýkrmny prasat v Letech u Písku. Podle katastrálních map haly ve kterých jsou chována prasata stojí z části přímo v místě, kde docházelo během druhé světové války ke genocidě. Protest si kladl vysoké cíle, nakonec se podařilo dosáhnout posunu. V sobotu 17. května došlo k prvnímu jednání mezi aktivisty a představenstvem akcionářům farmy. Akcionáři jsou ochotni se finančně spolupodílet na přesunu farmy.

"Stát by měl uznat odpovědnost a jasně říci, že je to problém celé společnosti. Ne jen náš. A podle toho se i začít chovat. Jsme ochotni zafinancovat přestěhování prasat, ale chlévy, nový pozemek a zbudování komunikací nemůže ležet na nás" uvedl místopředseda představenstva Jan Čech. Představitelé akcionářů také aktivistům vyjádřili svůj údiv, že doposud žádní Romové nevyvinuli vlastní inciativu, aby s nim vstoupili v jednání.

Zdá se tedy, že přes veškeré snahy a boje, které trvají už dlouhá léta, nedošlo ke skutečné komunikaci mezi klíčovými aktéry. Jednání bylo prvním krokem k vyřešení problému. Zprostředkoval ho Kumar Vishwanathan, který je znám svou schopností smířlivé komunikace. Představenstvo bralo aktivisty za partnery, v diskusi respektovalo jejich pohled na věc a vyjadřovalo se způsobem, který prokazoval Romům i celé věci úctu. Aktivisté se naopak snažili vysvětlit proč k blokádě přistoupili.

Blokování kamionů vlastním tělem a především blokování silnice č. 19, na jejíž výstavbě pracovali vězni letského tábora, bylo riskantní. "Když se do něčeho položíte se zápalem, s odvahou, celou svou energií a bez ohledu na osobní prospěch, vždycky to přinese výsledky" komentuje úspěšnou blokádu jeden z romských aktivistů, který se na ní podílel. Za nejdramatičtější okamžik blokády považuje několikaminutové zablokování silnice č. 19 "Nejdříve řidiči nechápali, proč na silnici stojíme. Když jsme jim, ale vysvětlili proč silnici blokujeme, tak do nás začali surově najíždět. Málem mi přejeli nohy."

"Blokáda, to nejsou slova, ale reálný čin. Dál půjdeme touto cestou -- reálné skutky, místo prázdných slov. Chceme víc podobných skutečných výstupů, jednání, více podepsaných dohod a realizovaných slibů. Teď teprve začne ta tvrdá práce." uvedla aktivistka MgA. Ivana Čonková, která byla přímo přítomna jednání s akcionáři farmy.

Po desítky let boj o odstranění prasečáku připomínal souboj Davida s Goliášem. Dnes to vypadá, že se boj přesouvá jinam. K přímým akcím v terénu a k osobním jednáním s klíčovými partnery v konstruktivním duchu. Možná to nebude ani tak boj klíčových hráčů proti sobě, ale boj o mínění veřejnosti, kterou bude potřeba přesvědčit o realitě genocidy a potřebě nápravy současného stavu. Proto se nyní formuje oficiální skupina, která se ve věci přestěhování prasečáku bude angažovat s čistým štítem, nově a jinak.

fotografie z blokády najdete ZDE, jsou volně k dispozici (autor fotografií: Miroslav Brož).

Další informace poskytne: Miroslav Brož, +420 774 628 692, https://www.facebook.com/nefarme  

0
Vytisknout
8709

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2014