Thajsko řídí šéf armády

21. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Vrchní velitel thajské armády generál Prayuth Chan-ocha má po vyhlášení stanného práva "svést znepřátelené skupiny dohromady, aby byla nalezena cesta z politické slepé uličky". Generál tvrdí, že vyhlášení stanného práva není převratem, ale je zaměřeno na "obnovení pořádku" v zemi zmítané dlouhodobými protivládními protesty.

K vyhlášení stanného práva Prayuth přikročil poté, co senátoři nedokázali nalézt neutrálního premiéra a ukončit politickou krizi. Armáda údajně zjistila, že by se znepřátelené strany mohly uchýlit k násilí.

Armáda vyzvala protestující skupiny k ukončení akcí a veřejnost, aby pokračovala v normálních životních aktivitách. Hodlá spolupracovat s existující přechodnou vládou.

Když byl však generál dotázán, zda dojde k předčasným volbám, předstíral, že neslyší. Později o tom žertoval: "Možná potřebuji konzultovat ušního lékaře."

Současně armáda převzala funkce ostatních bezpečnostních agentur. Některá klíčová místa a média nyní hlídají vojáci, jiná média byla umlčena, aby "přestala s provokativními sděleními". Specielně se velitel armády distancoval od šéfa Oddělení zvláštního vyšetřování Tarita Pengditha, který usiloval o přivedení lídrů protestů před soud.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8059

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2014