Kteří čeští kandidáti do Evropského parlamentu jsou ochotni podpořit věc Palestiny

23. 5. 2014

čas čtení 6 minut
Tisková zpráva ISM Česká republika

ISM zveřejnila výsledky dotazníku zjišťujícího ochotu kandidátů do EP podpořit věc Palestiny

ISM Česká republika zveřejnila výsledky vlastního průzkumu týkajícího se postoje kandidátů na europoslance k budoucím vztahům Evropské unie a Izraele. Jeho cílem je dát podporovatelům samostatné Palestiny vodítko k výběru vhodných kandidátů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu (EP). Z průzkumu vyplývá, že nejprogresivnější stanovisko ve vztahu k izraelsko-palestinskému konfliktu, a současně největší respekt k mezinárodnímu právu a právu Palestinců, mají společně Zelení a komunisté.

Malý dotazník zaslala ISM Česká republika čelným kandidátům z první desítky na listinách relevantních politických stran (Česká strana sociálně demokratická, ANO 2011, Komunistická strana Čech a Moravy, TOP 09, Občanská demokratická strana, Křesťansko-demokratická unie -- Československá strana lidová, Strana zelených, Pirátská strana a LEV 21 Národní socialisté). Tvořilo jej celkem pět otázek týkajících se nelegálních izraelských osad na Západním břehu Jordánu a zboží dováženého do EU z těchto území; prosazování lidských práv a mezinárodního práva ve vztazích EU a Izraele a snahy podpořit právo Palestinců na sebeurčení.

Dotazník je součástí evropské kampaně organizované Evropskou koordinací výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sdružuje na padesát organizací a iniciativ v Evropě. Kromě České republiky na dotazník odpovídali kandidáti do EP též ve Velké Británii, Německu, Itálii, Španělsku, Polsku, Slovinsku či Lucembursku.

Zástupci Strany Zelených společně s KSČM se téměř shodli -- vyjma jednoho odmítavého stanoviska Mojmíra Vlašína -- na tom, že je třeba vyloučit izraelské nelegální osady ze vztahů EU s Izraelem, včetně dovozu zboží z osad, podmínit dohody mezi EU a Izraelem dodržováním lidských práv a dále na tom, že je třeba podpořit právo Palestinců na sebeurčení.

Nejvíce negativní tvář ve výzkumu ukázali kandidáti KDU -- ČSL. Oslovený lídr Pavel Svoboda, a také "čtyřka" kandidátky Eduard Hulicius, se staví jednoznačně negativně k vyloučení nelegálních osad ze vztahů EU s Izraelem a nejsou ochotni podpořit ani vymáhání dodržování mezinárodního práva ze strany Izraele. Jen o něco méně si je jist ve svých negativních závěrech kandidát č. 3 Tomáš Zdechovský.

Lídr kandidátky KDU-ČSL Pavel Svoboda vyjadřuje častý postoj českého veřejného mínění odrážející názor, že by se "nemělo stranit žádné straně". Jak však dodává politolog Vít Klepárník: "Méně se již zmiňuje fakt, že tento domnělý "neutralismus" a "vyvážený postoj" ve skutečnosti otevřeně straní Izraeli." Podle Klepárníka stojí KDU--ČSL i její europoslanci na pozicích křesťanského sionismu a jakoukoli kritiku Izraele tak odmítají jako nepřípustnou. Je paradoxem, že se tak KDU-ČSL staví proti většinovým tužbám samotných palestinských křesťanů, kteří naléhavě žádají ukončení okupace a domáhají se práva na návrat uprchlíků a rovná práva pro palestinské občany Izraele, jak je formulováno i v jejich provolání palestinský Kairos. KDU-ČSL tak dokazuje svou fatální neochotu zaujmout postoj, který by přinutil Izrael k dodržování elementárních norem práva a politiky.

"Postoj kandidátů KDU-ČSL odráží domácí provincialismus, který se dovolává dřívější tradice "korektnosti" vůči židovským obyvatelům Palestiny. Promítá se v něm však i vliv silné pro-izraelské lobby v evropské i domácí politice," dodává politolog Klepárník.

Výsledky šetření ovlivnil nízký počet dotazníků, jež se tazatelům vrátil. Jako jediný z oslovených kandidátů pravice se alespoň zprostředkovaně omluvil pro nedostatek času lídr kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer. Absence reakce ze strany ODS však zřejmě nedokládá jen nedostatek času volených kandidátů jako spíše nezájem či negativní postoj ODS k věci Palestiny a práv jejich obyvatel. Jak upozorňuje politolog Klepárník, europoslanec Fajmon se dlouhodobě označuje Palestinu za "teroristický stát" a naznačuje, že by s ním měla ČR přerušit diplomatické styky (navázané ještě před listopadem 1989).

Postoj kandidátů Pirátské strany ani ANO 2011 nebylo možné taktéž z důvodů nevrácení dotazníků zjistit. Lze však soudit, že otázky izraelsko-palestinského konfliktu a práv Palestinců nenáleží k největším prioritám obou politických subjektů.

Naopak je třeba želet neochoty jakkoliv reagovat ze strany kandidátů ČSSD (přitom z první desítky jich pět již v EP zasedá). Politolog Vít Klepárník k tomu dodává: "Je to škoda o to větší, neboť někteří z nich (zejména Libor Rouček, Olga Sehnalová a Pavel Poc) se o postavení Palestinců dlouhodobě zajímají a podporují mezinárodní pozici Palestiny: Rouček náleží mezi přední organizátory konference na půdě EP věnované mírovému procesu a novým paradigmatům pro Izrael a Palestinu." Všichni tři jmenovaní podpořili snahu neudílet izraelským osadám na palestinských územích žádné granty a půjčky v rámci nedávného jednání o programu Horizont 2020 a nezahrnovat je do případné ekonomické podpory Izraele ze strany EU. Richard Falbr se navíc letos v lednu v EP postavil proti snaze uctít zde oficiálně skon bývalého kontroverzního izraelského premiéra Ariela Šarona.

Pro další informace laskavě kontaktujte:

Zdeněk Jehlička, czech.ism@gmail.com

ISM Česká republika

International Solidarity Movement (ISM, Mezinárodní hnutí solidarity) bylo založeno v Palestině v roce 2001 skupinou palestinských a izraelských aktivistů s cílem podpořit a posílit nenásilný palestinský odpor proti izraelské okupaci. V České republice působí od roku 2007. Jejími členy jsou aktivisté a aktivistky, kteří navštívili Palestinu anebo se o tamní dění živě zajímají. Aktivity hnutí se zaměřují především na pořádání přednášek a promítání dokumentárních filmů, informační kampaně, petiční stánky anebo demonstrace na vyjádření solidarity s palestinským lidem.

Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje zhruba 50 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili nedávno mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

0
Vytisknout
6037

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2014