Co čeští učitelé neznají: Skutečný sociální konflikt

2. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Učitelé v kanadské provincii Britská Kolumbie už rok bojují s místními úřady. Požadují, aby platy byly dorovnány na úroveň ostatních kanadských provincií. V lednu učitelé vyhráli u Nejvyššího soudu Britské Kolumbie proces, v němž šlo o ústavnost postupu vlády při zrušení některých ustanovení jejich pracovních smluv. Přesto spor pokračuje. Učitelé provinční vládu obviňují, že chce zničit státní školství, a vyhlásili stávku. Vláda jim za trest zakázala vstup do škol a omezila výplatu mezd...

Zkouším si od ledna, kdy jsem se o protestech kanadských učitelů dozvěděl, představit situaci, kdy čeští učitelé z libovolného kraje v libovolné situaci poženou exekutivu k soudu, vyhlásí stávku a vyjdou do ulic, aby demonstrovali za svá práva. Ale prostě to nejde. Tak velkou imaginaci nemám. Vždycky skončím u učitele průměrného rakousko-uherského pedanta a hlasatele disciplíny, který veřejné protesty považuje za šamanské zvyklosti jakéhosi cizího, zaostalého kmene, zatímco on, učitel, je přece strážcem loajality k řádu, a basta... Vždy se nakonec identifikuje s těmi, kdo vládnou.

Učitelé, kteří se nedovedou brát ani za svá vlastní práva, pak vychovávají budoucí generace konformistů, jež český marasmus nechají dál spokojeně vyhnívat.

Třikrát čest nepočetným výjimkám.

0
Vytisknout
11089

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2014