Putin přivítal Porošenkův apel na zastavení krveprolévání

6. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin hovořil na normandském pobřeží při vzpomínkách na 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem o ukončení násilí na Ukrajině. Porošenko uvedl, že rozhovory o ukončení vojenských akcí by mohly být zahájeny už v neděli.

Po svém setkání s Porošenkem, který má být v sobotu inaugurován jako nový ukrajinský prezident, požadoval Putin okamžité příměří na východní Ukrajině, než budou zahájeny další rozhovory, a uvedl, že očekává, že Porošenko projeví "státnickou moudrost" a "dobrou vůli". Porošenko pak uvedl, že rozhovory mohou být zahájeny v neděli, v první den jeho funkčního období.

"Všechny otázky byly obtížné," řekl Porošenko v prohlášení vydaném před návratem na Ukrajinu, "ale učiníme všechno, co je v našich silách, abychom dosáhli cílů, které jsme si předsevzali a zahájíme vyjednávání v neděli."

Putin uvedl, že vítá Porošenkův apel na ukončení krveprolévání a že se mu líbí jeho přístup k této krizi, avšak chce počkat, až ukrajinský prezident to podrobně sdělí národu.

"Jestli to bude takto pokračovat, vzniknou podmínky pro rozvoj našich vztahů v jiných oblastech, včetně ekonomiky," řekl Putin. Dodal, že Moskva je ochotna snížit cenu zemního plynu pro Ukrajinu, pokud Ukrajina zaplatí svůj dluh za předchozí dodávky.

Schůzku Porošenka s Putinem zorganizovali Francois Hollande a Angela Merkel. Holland uvedl, že Putin a Porošenko také jednali o tom, jak by Rusko mohlo uznat ukrajinské volby, a také o opatřeních na deeskalaci bojů.

"Dlouho to netrvalo, ale trvalo to dostatečně dlouho, aby se domluvili," řekl Hollande v televizi TF1.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že Putin a Porošenko také "potvrdili, že neexistuje jiná alternativa pro řešení situace než mírové politické prostředky."

Putin byl vyloučen z jednání skupiny G7, která se konala ve čtvrtek v Bruselu, ale po svém rozhovoru s Porošenkem v Normandii bylo zjevné, že začíná být znovu přijímán mezi západní politiky.

Rusko, které před časem odvolalo svého velvyslance z Ukrajiny, uvedlo, že se velvyslanec vrátí do Kyjeva na Porošenkovu inauguraci. "To se zdá být uznáním ukrajinských voleb," řekl Hollande.

Před budovou, kde světoví politikové obědvali, byli reportéři svědky dalšího živého rozhovoru Putina a Porošenka, který trval asi minutu. Rozhovoru se také účastnila Merkelová, která během oslav 70. výročí vylodění Spojenců v Normandii běhala mezi oběma muži.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10368

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2014