Věc Chomsky a čeští vzdělanci

Kálení do vlastního hnízda

6. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

žijíce v zahraničí již mnoho let, Britské listy jsou jedno z velmi mála česky psaných médií, které sledují poměrně pravidelně. Mimo jiné proto, že se nevyhýbají publikaci článků a názorů, které jinde místa moc nenajdou, píše Petr Spelina.

Musím se také přiznat, že jsem do jisté míry sdílel po nějakou dobu názor některých vašich kritiků, že máte někdy tendenci "kálet do vlastního hnízda" (promiňte mně ten výraz) zejména v některých komentářích o české mentalitě a chování mnohých Čechů. Nicméně jsem během let poznal, že jsem se mýlil a že vaše kritika byla téměř vždy oprávněná.

Nynější návštěva Noama Chomskeho v Čechách doslova obnažila děsivým způsobem to, o čem v různých formách píšete již dlouho. Ukázala v plně nahotě naprostou nepřipravenost mnoha komentátorů (a co hůře, akademické obce) na fakt, že je legitimní mít jiný názor, že existují i názory, které naprosto vybočují z konformních směrů a hlavně, že i člověk jiných politických postojů je často špičkovým odborníkem.

A milión dalších ztrapňujících věcí, v první řadě pak to, že se "vzdělanostní elita" nejen neumí příliš domlouvit cizím jazykem ale, což je mnohem šílenější - není schopna ani zformulovat otázku (například úděsně ztrapňující scéna, kdy tříminutový monolog tázajícího v dosti šíleně angličtině byl vrácen zpět Chomskym ve formě otázky se sedmi slovy). Prosím přijměte tedy mou omluvu za "nevyřčenou" kritiku, a současné i výraz uznání za vaší neumdlévající snahu o osvětu a publikování "méně populárních" názorů. Petr Spelina

0
Vytisknout
10340

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2014