Čína posílá politické disidenty na luxusní dovolené pod policejním dohledem

26. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Zatímco se konalo v Pekingu jednání šéfů komunistické strany, známý čínský politický aktivista He Depu byl donucen odcestovat - na státem placenou luxusní dovolenou na tropickém ostrově Hainan, za doprovodu policie.

Je to nezvyklá metoda umlčování disidentů, ale He je jedním z desítek opozičních politických aktivistů v Číně, kteří byli podle informací lidskoprávních organizací nuceni odejet na dovolenou - často v luxusních hotelech na tropických plážích. Jsou nuceni se účastnit turistických prohlídek pamětihodností a opulentních večeří, které platí čínský stát.

He, 57 nebyl obviněn z žádného trestného činu, ale policisté ho odvezli na 10 dní na vzdálenost 2300 km na ostrov Hainan, aby nebyl přítomen v Pekingu při výročním zasedání čínského parlamentu. Jeho a jeho manželku a dalšího disidenta doprovázeli dva policisté, kteři se s nimi také koupali v moři a navštívili i velkou sochu Boddhy.

Podle tiskové kanceláře Agence France Presse bylo v posledních letech donuceno odjet na luxusní dovolenou osm čínských disidentů.

"Vždycky, když se má konat v Číně něco důležitého, odvezou mě na dovolenou," řekla Xu Xiangyu, která vede systematickou kampaň proti úředníkům, kteří nařídili demolici jejího domu, aniž by jí dali jakékoliv odškodné.

Za posledních deset let se dramaticky zvýšit čínský rozpočet pro vnitřní bezpečnost a převyšuje vojenské výdaje. Osoby, které kritizují vládní porušování zákona, jsou pravidelně vězněny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6887

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2014