Irácký premiér děkuje syrskému prezidentu za letecké údery proti Isis

27. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Irácký premiér Nouri al-Maliki přivítal skutečnost, že syrské stihačky bombardovaly povstalce z organizace Isis nedaleko pohraničního přechodu se Sýrií, který irácká armáda ztratila.

Maliki potvrdil, že v úterý provedly syrské stihačky několik bombových útoků proti organizaci Isis nedaleko město al-Qaim na irácko-syrské hranici. Maliki řekl, že v důsledku syrských leteckých úderů jsou Irák i Sýrie "vítězi", ale že o útocích nevěděl předem.

Irácký prezident zoufale žádá o naléhavé letecké údery na svém území proti Isis, která ovládla 800 kilometrů irácké hranice i téměř třetinu země. Washington však vojenskou podporu odmítá poskytnout, dokud v Bagdádu nevznikne inkluzivní vláda, kterou však Maliki odmítá ustavit.

Maliki se také obrátil o pomoc k Íránu, který rychle poslal do Iráku hned zpočátku krize malou vojenskou jednotku a od té doby posílá do Bagdádu zbraně a munici. Teherán podobným způsobem už tři roky podporuje režim syrského prezidenta Asada a proto má v Sýrii podstatný vliv. Analytikové v Bagdádu jsou přesvědčeni, že by Sýrie pohraniční území nebombardovala bez koordinace s Íránem a s Irákem.

V životním zájmu Íránu je, aby jak Damašek, tak Bagdád zůstaly pod jeho vlivem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7256

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2014