Ukrajina: Porošenko po smrti jedenácti vojáků nevyloučil předčasný konec příměří

25. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Při několika útocích separatistů počínaje nocí na 24. června zahynulo celkem jedenáct ukrajinských vojáků. Prezident Petro Porošenko během dne na setkání s představiteli bezpečnostního aparátu nařídil povolit jednotkám zahájit palbu v reakci na na útoky ilegálních ozbrojených skupin - a dodal, že nevylučuje předčasné ukončení příměří které vyhlásil minulý pátek.

"24. června militanti navzdory vlastním slibům respektovat příměří, které dali na setkání s trojstrannou kontaktní skupinou v Doněcku, sestřelili vrtulník Ozbrojených sil Ukrajiny, v důsledku čehož zemřelo devět lidí. Od oznámení prezidentského mírového plánu teroristé zahájili palbu na ukrajinskou armádu pětatřicetkrát," konstatuje Porošenko v prohlášení.

Jeho mluvčí Selezněv později na sociální síti Facebook oznámil, že do večera minometná palba protitankové rakety zabily dva další ukrajinské vojáky a zranily tři jiné na kontrolních stanovištích na předměstí Slavjanska.

Premiér "Doněcké lidové republiky" dosazený velitelem slavjanských povstalců Alexandr Borodaj potvrdil, že jeho ozbrojenci sestřelili vrtulník. Z porušení příměří obvinil ukrajinskou stranu. Prohlásil, že nedojde k žádným dalším mírovým jednáním, dokud se všechny ukrajinské jednotky nestáhnou z východu Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7987

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2014