Světová zdravotnická organizace svolala mimořádné zasedání kvůli epidemii eboly v Africe

3. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

V Akkře v Ghaně jednají ministři zdravotnictví z 11 afrických zemí ve snaze zvládnout smrtící a zhoršující se epidemii eboly. Dosud bylo tímto virem nakaženo 763 osob a 468 z nich už zemřelo. Většina případů se vyskytla v Guinei, kde epidemie začala, avšak nyní se rozšířila i do Libérie a do Sierra Leone a stala se dosud největší epidemí eboly, k níž kdy na světě došlo.

Světová zdravotnická organizcae varuje, že je zapotřebí "drastických" akcí s cílem virus zlikvidovat a zajistit, aby se nešířil do dalších zemí v regionu.

Největším problémem je, že lidé rychle neinformují zdravotníky o nemocných členech své rodiny a nedopravují je včas do izolačních středisek. Některé rodiny nemocné a mrtvé dokonce schovávají.

Ebola usmrcuje až 90 procent nakažených osob. Neexistuje proti ní žádná vakcína ani lék. Šíří se prostřednictvím styku s tělesnými tekutinami nakaženého člověka.

Jediným způsobem, jak epidemii zastavit, je izolovat nemocné a zajistit, aby nikdo s nimi nepřišel do styku. Zdravotníci vyhledávají stovky lidí, kteří měli kontakt s nakaženými osobami. Musejí být pod přísným dohledem v karanténě po 21 dnů, než mohou být propuštěni.

Ebola je krvácivá horečka, která začíná vysokou teplotou, průjmem a zvracením. Někteří lidé přežijí, ale většina nikoliv. Začnou krvácet interně i vnějškově a přestanou jim fungovat tělesné orgány.

Zdravotníci na africkém venkově nyní čelí nepřátelství od obyvatelstva, které se jim snaží zabraňovat, aby vyhledávali osoby, které přišly s ebolou do styku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7991

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2014