BRITÁNIE:

Posuzování sexuálního zjevu nových ministryň britské vlády vyvolalo zuřivou reakci

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Články bulvárního listu Daily Mail, které bezostyšně hodnotily sexuální atraktivitu nových ministryň v Cameronově nově restrukturalizované britské vládě vyvolaly zuřivou reakci britských poslankyň. Náměstek premiéra a šéf Liberálnědemokratické strany Nick Clegg zveřejnil svou fotografii na Twitteru, aby taky ukázal, jak oblečen jde dnes do zaměstnání, a zda to bude listu Daily Mail vyhovovat.

Deník Daily Mail charakterizoval na své titulní straně novou britskou ministryni zaměstnanosti Esther McVey jako "Ester, co nám ukazuje stehna", a pak podrobně komentoval vlasy, nohy, kabelku, boty, šaty a nalíčení devíti ministryň na speciální dvoustraně.

Jenny Willott, poslankyně odpovědná za stranickou disciplínu vládních poslanců v Dolní sněmovně, se vyjádřila, že články v Daily Mail jsou "naprosto šokující" a argumentovala, že takovéto články jsou důvodem, proč není v britské politice více žen. Poslankyně za stranu Zelených Caroline Lucas obvinila Daily Mail z "nejhoršího možného úpadku". Labouristická poslankyně Anne McGuireová zdůraznila, že "tyto ženy nejsou na módní přehlídce. Jsou to ministryně ve vládě!" Dodala v pořadu rozhlasu BBC The Woman's Hour: "Máme teď všechny tyhle zajímavé nové političky v klíčových, vlivných postech, a jediné, o čem mluvíme, je, co mají na sobě, jaký mají makeup, jak těsné je jejich sako a jak vypadají jejich body. Je to prostě urážlivé."

Nejostřejší reakce přišla ale od Becky Barrow, podnikatelské reportérky listu Daily Mail, která odchází do Sunday Times. Napsala na Twitteru: "Jedna věc, která mi nebude chybět: Neuvěřitelně odporné a ponižující články, které Daily Mail publikuje o ženách."

Britský vicepremiér Nick Clegg reagoval humorem. Zveřejnil svou fotografii na webu a napsal k tomu: "To, co jsem měl dnes na sobě v práci. Doufám, že mé oblečení Daily Mail schvaluje. Snad nevypadám moc jako zřízenec v letadle z osmdesátých let."

David Cameron byl pod tlakem jmenovat více žen do vládních funkcí, protože z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že britské voličky jinak zřejmě nebudou hlasovat pro konzervativce. Po Cameronově nynější restrukturalizaci vlády je 5 ze 17 ministrů ženy, tedy 29 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8664

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2014