Gaza: Vede Izrael válku proti dětem?

24. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Dr. Mads Gilbert: Za posledních 24 hodin bylo šest dalších dětí usmrceno a 100 dalších dětí bylo zraněno. Celkem je to 166 usmrcených dětí a 1310 raněných dětí. Celkový počet usmrcených osob, včetně dospělých, je 695 a celkový počet raněných 4519. Počet dětí je v tomto vzorku neobvykle vysoký. Znamená to, že Izraleci vytrvale zabíjejí děti a zraňují děti.




Moderátor Channel Four News Jon Snow, jeden z nevěhlasnějších britských novinářů, informoval ve středeční reportáži v Channel Four News v devatenáct hodin o válce, kterou Izrael vede proti dětem:

Jon Snow: V Gaze opět proběhl jeden úporný den pro zdravotníky, kdy do nemocnic bez přestání byli přivážení ranění a mrtví. Je tragické, že mnoho těchto obětí jsou děti. Hovořil jsem tu s dětmi o jejich životě, byl jsem v některých jejich domovech. Mluvil jsem s dětmi v této nemocnici. Varuji vás však: moje reportáž obsahuje záběry, které zdrtily mě, o vás nemluvě.

I v nejopuštěnějších ulicích si děti hrají, běhají v prachu a v písku. Je to důkaz jasného faktu, že drtivá většina zdejších Palestinců jsou děti. Sdělují nám, že byli evakuováni poté, co izraelské jednotky vybombardovaly jejich domovy. Navzdory jejich úsměvům zažily tyto děti strašlivé věci. Takže, mají strach?

"Já nemám strach. Já nemám strach. Já nemám strach."

Náš vlastní tlumočník má strach. Jeho rodina je izolována daleko na jihu, daleko odsud. Jsou odříznuti od místa, kde jsme my, v Gaza City. On nemůže jet k nim a oni nemohou jet za ním a včera večer byla jejich čtvrť bombardována a sanitky odvážely raněné osoby.

Tlumočník Zohair AL-Najjar: "Moje děti brečí a moje manželka brečí a já je sotva slyším v hluku toho bombardování. Včera mi moje dcera řekla, Tati, řekni mi, že neumřu. Šestiletá holčička žádá jejího otce, aby jí ujistil, že neumře."

Pak se odpoledne Zohair dověděl, že v oblasti, kde žije jeho rodina, bylo usmrceno dalším izraelským bombardováním 17 osob. Jeho rodina přežila. Jediné, co může dělat, je poslouchat, jak mu brečí do telefonu.

Tady, do nemocnice Šiva, jsou rychle přiváženy děti, které byly střelbou zasaženy. Desetiletý Anwar má rány šrapnelem a vážnou popáleninu na stehnu. Řekl nám, že jeho příbuzní byli při útoku usmrceni.

Anwar: "Tři byli usmrceni. Můj dědeček, moje babička a moje teta."

Jon Snow: "Je mi to strašně líto."

Jon Snow: Neemě je teprve dva a půl roku. Zasáhl ji raketový útok ze stihačky F 16. Má rozbitý nos a prasklou lebku. Neřekla jediné slovo. Je v hlubokém šoku.

A tohle je sedmiletý Norodin. Vážně zraněn při útoku stihačky F-16, kdy bylo zraněno dalších 45 lidí. Jeho maminka svědčí, že mnoho dětí bylo usmrceno.

Sedmiletá Maha utrpěla vážná zranění při dělostřeleckém bombardování, které usmrtilo 8 lidí a zranilo dalších 7 osob. Údajně je nutnou vedlejší škodou při izraelském tvrzení, že je nutno bojovat proti extremistům. Špínu z doby, kdy si hrála na ulici, má ještě na nohou. Na intenzivní jednotce je desetiletý Kamad. Právě ho přivezli. Má vážná zranění hlavy, vepředu i vzadu. 20 dalších dětí bylo zraněno při tomto útoku. A ještě Šahid. Byla zraněna při tomtéž útoku. Má také zranění hlavy od šrapnelu. Vedoucí intenzivní jednotky si zoufá:

"Všichni lidé, které tady přijímáme, jsou civilisté. Proč? Jak dlouho to bude trvat? Jak dlouho? Už to stačilo. Podporuju okamžité příměří. Teď. Je potřeba zachránit ty nevinné lidi. Jsou to lidské bytosti. Kde jsou lidská práva?

Jon Snow: Před jeho ordinací pláčí neutišitelně otcové, kteří přišli o děti. U vchodu právě přijelo soukromé auto a přivezlo zraněnou matku.

Jon Snow: Jedním z těch lékařů, kteří se starají o zraněné děti, je profesor intenzivní péče ze severního Norska, Dr. Mads Gilbert. Pane doktore, co teď víte o počtu mrtvých dětí a zejména o zraněných dětech?

Dr. Mads Gilbert: No, víme, že za posledních 24 hodin bylo šest dalších dětí usmrceno a 100 dalších dětí bylo zraněno. Celkem je to 166 usmrcených dětí a 1310 raněných dětí. Celkový počet usmrcených osob, včetně dospělých, je 695 a celkový počet raněných 4519. Počet dětí je v tomto vzorku neobvykle vysoký. Znamená to, že Izraleci vytrvale zabíjejí děti a zraňují děti.

Jon Snow: Já bych chtěl vědět, kolik z těch raněných dětí přežije. Protože jsme byli dnes odpoledne na jejich pokoji a někteří byli prostě příliš vážně zranění na to, abychom je vůbec mohli nafilmovat. Jak to s nimi dopadne?

Dr. Mads Gilbert: Čelí vážným komplikacím z primárních zranění. Mnoho těchto dětí má složité operace, Šifa má 250 chirurgů, pracujeme čtyřiadvacet hodin. Mnoho těchto pacientů potřebuje nesmírně vysoce kvalitní lékařství, na univerzitní úrovni, ale Šifa nemá zdroje. Nemáme všechno, co potřebujeme. Pacienti s největšími traumaty měli být evakuováni z Gazy,

Jon Snow: Pokud vím, máte strašně málo léků na utišení bolesti.

Dr. Mads Gilbert: Absolutně, a nemáme epidurální katetery, místní umrtvení, a tak dále. Šifa dělá všechno, co je v jejích silách, pro ty děti, ale tato invaze znamenala takové vyčerpání zdrojů, že naše pomoc není dostatečná a mnoho těch dětí zemře.

Jon Snow: Tak jaké je řešení?

Dr. Mads Gilbert: Zastavte bombardování, zrušte obléhání a otevřete toto místo, aby sem mohly přijít mezinárodní zdravotnické týmy. Už to stačilo. Ukončete zabíjení. Ukončete to zabíjení dětí.

0
Vytisknout
11096

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014