Lidé se v Izraeli bojí mluvit

27. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Hrstky demonstrantů, protestujících proti hrůzám, páchaným izraelskou armádou v Gaze, se stávají terčem verbálního i fyzického násilí. Jiní občané na ně křičí "zrádci" a "vraťte se do Gazy!". Ženám se nadává do kurev a děvek. Rodiče se snaží chránit děti před těmito útoky.

O minulém víkendu se demonstranti proti násilí v Gaze v Haifě stali terčem útoků pravicových aktivistů, kteří zmlátili arabského náměstka starosty a jeho syna. Policie byla nucena chránit mírové pochody v Tel Avivu, jeden z nich se stal terčem útoků vajíčky a lahvemi z umělé hmoty.

Důvody, proč Izraelci proti násilí v Gaze nyní neprotestují, jsou složité. Jedním důvodem je selhání vyjednávání v Oslu i následných pokusů uzavřít mírovou dohodu, dalším je rostoucí vliv extremní pravice v izraelské politice, dále "normalizace" okupace, která trvá už 47 let, a relativní marginalizaace palestinské kauzy v Izraeli i mezinárodně.

"Je těžké požadovat smíření, když vám vybuchují autobusy v ulicích," vysvětlil Tamar Hermann izraelský autor o mírovém hnutí. Povstání jinde na Blízkém východě a rostoucí důraz na jadernou hrozbu z Íránu odsunuly palestinskou otázku na okraj politiky v Izraeli.

"Palestinci nejsou považováni za strategickou hrozbu bezpečnosti izraelského státu," říká Hermann. "Lidé si začali myslet, že takhle mohou žít celá léta. Mírový tábor se nyní v Izraeli považuje za anachronistický."

Jiní lidé hovoří o hrozbě od raket z Hamasu a od extremistů používajících tunely k infiltraci izraelských komunit.

Izraelská pravice se mezitím posunula výrazně k extremismu. Ten sílí v důsledku politické kultury nepřátelství vůči izraelským Arabům, kteří tvoří 20 procent obyvatelstva. Politikové legimitizovali extremismus.

Jeden aktivista, který nechtěl být jmenován, řekl: "Nikdy to tady takové nebývalo. Nikdy jsme nebývali svědky této atmosféry strachu a útoků na demonstranty."

Jiný aktivista dodal: "Atmosféra v Jeruzalémě a v Izraeli jako celek je velmi nebezpečná. Dosud jsem se tu nikdy nebál. Při předchozích válkách jsem měl pocit frustrace a izolace, ale nikdy jsem neměl fyzicky strach. Lidé se teď v Izraeli bojí mluvit. Něco se v Izraeli rozbilo."

Někteří lidé poukazují na to, že násilí v Gaze chybí širší kontext. "Spousta lidí je zděšena zabíjením dětí a ničením v Gaze, ale nespojují to s okupací, nevidí to jako součást širšího problému," řekl jeden aktivista.

Většina Izraelců nerozumí kontextu okupace, proto lidé mlčí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10776

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2014